Az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik

Az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik

A képviselő emlékeztetett arra, hogy Neelie Kroes, a digitális és médiaügyekkel foglalkozó EU-biztos, az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnöke múlt kedden találkozott Arató Andrással, a Klubrádió elnökével, amely után azt nyilatkozta, hogy a rádióval történtek aggodalommal töltik el “a magyarországi médiaszabadságot és médiapluralizmust illetően”.

Pörzse Sándor éppen ezért elküldi az EU-biztosnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szintén múlt héten nyilvánosságra hozott gyorsjelentését, amelynek témája a politikai szereplők médiahasználata a hírműsorokban.

Az anyag szerint az m1 esti Híradójának decemberi adásaiban a Jobbik 8,4 százaléknyi szereplési lehetőséghez jutott a politikusok közül, az LMP pedig 13 százaléknyihoz. A függetlenek – ide tartoznak a Demokratikus Koalíció politikusai is – a szereplési idő 3,4 százalékát kapták. Az RTL Klub esti Híradójában a Jobbiknak 3,3, az LMP-nek 15 százaléknyi szereplési idő jutott; a függetlenek a szereplési idő 2,5 százalékát kapták, míg a TV2 Tények című műsorában decemberben 3,6 százaléknyi lehetőséget kapott a Jobbik és 11,5 százaléknyit az LMP, a függetlenek pedig 3,6 százalékot – ismertette a jobbikos politikus.

Pörzse Sándor szerint ezek a számok felháborítóak, főleg, hogy a Jobbik támogatottsága “háromszorosa” az LMP-ének és sokszorosa az DK-nak, ráadásul a Jobbik tartja a legtöbb sajtótájékoztatót a parlamenti pártok közül. Pörzse Sándor úgy fogalmazott, azért keresi meg levélben ezekkel a számokkal Neelie Kroes-t, hogy kiderüljön, alkalmaz-e az EU kettős mércét a médiaszereplésekkel kapcsolatban.