Pályázat bentlakásos szociális intézmények kiváltására

Pályázat bentlakásos szociális intézmények kiváltására

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón elmondta: a kiírás nyomán 6 fős lakások, 12 fős lakóotthonok és 50 fős lakócentrumok létrehozására lehet támogatást igényelni, legalább 250 millió forintos, legfeljebb egymilliárd forintos összegben. A pályázatokat június 1-jétől augusztus 31-ig lehet majd benyújtani. Az új intézményeket lakókörnyezetben kell elhelyezni, s fontos, hogy azok jól megközelíthetőek legyenek.

A fogyatékossággal élők esélyegyenlőségének biztosításáról szóló törvény értelmében az érintettek számára gondozást nyújtó, ötvennél nagyobb létszámú intézményeket ki kell váltani. Ez jelenleg 100 intézményt és csaknem 12 ezer gondozottat érint, december 31-ig legalább 1500 fogyatékos és pszichiátriai beteg intézményi férőhelyének a korszerűsítését kell elvégezni – tette hozzá az államtitkár.

Soltész Miklós összesítése szerint a jelenlegi EU-s tervezési ciklus alatt csaknem 20 milliárd forint jutott szociális és gyermekvédelmi feladatok támogatására. Mint mondta, a tervek szerint a 2014-ben kezdődő időszakban egész Európában a korábbinál több forrást kap ez a terület.

Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízott elmondta, hogy Komárom-Esztergom megyében a pályázaton a tokodaltárói, fogyatékossággal élőket ellátó intézmény lehet érintett, ahol mintegy 100 embert gondoznak.

A sajtótájékoztatót a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat síkvölgyi mentálhigiénés és rehabilitációs intézményében tartották, ahol 187 embert látnak el. Szabó Atilla igazgató elmondta, hogy az intézményt a közelmúltban a Norvég Alap 304 millió forintos támogatásával teljesen újjáépítették és az alapterületet növelték, így a gondozottakat európai körülmények között láthatják el.