Újabb életeket mentett a rendőrség

Újabb életeket mentett a rendőrség

hajléktalanok a melegedőbenEgyre többen jutnak el a hajléktalan szállókra

Összesen 152 embert mentettek meg eddig a rendőrök a kihűléstől azzal, hogy segítettek nekik. 

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője vasárnap reggel azt mondta, az elmúlt 24 órában a legtöbben Győr-Moson-Sopron és Pest megyében szorultak segítségre, a rendőrök közterületekről 16-16 embert vittek melegedőkbe, hajléktalanszállókra. Szombat reggel óta összesen 114 emberen segítettek, összességében eddig 152 ember életét mentették meg a fagyhaláltól azzal, hogy segítséget nyújtottak nekik – hangsúlyozta.
    
A rendőrség továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy mindenki figyeljen a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberekre, és ha segítségre szoruló hajléktalant látnak, azonnal értesítsék a hatóságokat, mert ezzel a bajba jutott életét menthetik meg.
    
A dandártábornok tájékoztatása szerint továbbra is változatlanul nagy létszámmal, nyolcezer fős szolgálattal dolgozik a rendőrség, az ORFK-n pedig egy folyamatosan működő operatív törzs kíséri figyelemmel a helyzetet. A szóvivő arról is beszámolt, hogy a havazással összefüggésben vasárnapra virradó éjszaka 14 baleset történt a közutakon, míg az elmúlt 24 órában 131 közúti baleset történt. Közülük egy volt halálos kimenetelű: Kisvárdánál egy gépkocsi az árokba csúszott, s a sofőr a helyszínen életét vesztette.
    
Garamvölgyi László utalva arra, hogy az országban több mellékút is járhatatlan, illetve a Borsod megyei Girincs megközelíthetetlen a hótorlaszok miatt, és napközben az erős szél miatt hófúvásokra kell számítani, azt mondta, ahol kritikusak az útviszonyok, kizárólag azok induljanak útnak, akiknek feltétlenül szükséges, de ők is csak abban az esetben, ha utazásuk előtt tájékozódtak, és ha kifogástalan műszaki állapotban van az autójuk.

Magyarország déli, horvát határszakaszánál – Letenye kivételével – minden átkelőt lezártak a kamionok elől a horvátok az ottani hóhelyzet miatt. Személygépkocsival azonban továbbra is át lehet kelni valamennyi átkelőnél. Az ORFK szóvivőjének tájékoztatása szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Lónya időszakos határátkelőhelyet vasárnap reggel azért nem tudták megnyitni, mert a szolgálatba érkező határőrök Barabás település közelében a nagy hóban elakadtak, ezért műszaki mentést kértek. Ha a hóakadályból kiszabadultak, és elérik szolgálati helyüket, megnyitják a reggel az nyolc óráig nyitva tartó átkelőt.

Kapcsolódó cikkek