Az MSZP figyelemelterelésnek tartja a Darányi-tervet

Az MSZP figyelemelterelésnek tartja a Darányi-tervet

Gőgös Zoltán, a szocialisták szakpolitikusa a január közepén bemutatott Darányi Ignác-tervet értékelve hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a mezőgazdaság rossz kilátásokkal indul az idei évnek, az aszály után fagykár fenyeget, miközben az élelmiszeripar súlyos gondokkal küzd, a tavalyi veszteség után helyzetét tovább rontották kormányzati intézkedések, főleg az áfa 27 százalékra emelése, amely csökkenti a fogyasztást és erősíti a feketegazdaságot.

Gondot okoz az ágazatnak az is, hogy a vállalkozások képtelenek kigazdálkodni az adójóváírás megszüntetése miatt rosszul járó alacsony keresetűek bérkompenzációját – tette hozzá.

Az MSZP-s képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke bírálta a kormányt azért is, mert a kormányhivatali rendszer szerinte ellehetetleníti az élelmiszerbiztonsági ellenőrzési feladatokat.

Arról is beszélt: ahhoz, hogy minél többen a kiskertekben termelt zöldségeket fogyasszanak – mint azt Orbán Viktor miniszterelnök a Darányi-terv bemutatóján célul tűzte – ugyancsak megfelelő hatósági felügyelet és szervezett felvásárlói rendszer szükséges, az előbbit azonban szétveri a kormány, az utóbbira pedig nincs elképzelése.

A politikus, aki 2006 és 2010 között a vidékfejlesztési tárca államtitkára volt, kifogásolta, hogy a kabinet szembeállítja a társas vállalkozásokat és a családi gazdaságokat, ugyanakkor nem alakítja ki viszonyát az Európai Unió közös agrárpolitikájával.

Gőgös Zoltán szerint a kormánynak figyelemelterelés, a földkérdés kiélezése helyett a mezőgazdaság valódi problémáival kellene foglalkoznia: átalakítani az adórendszert, a jelenlegiek helyett “értelmes” falusi közmunkaprogramokat indítani, felhagyni a hatósági ellenőrzés leépítésével, kiírni az állattenyésztés és az élelmiszeripar támogatását célzó fejlesztési pályázatokat, valamint ösztönözni a szövetkezést.