Lehetőség az új életre

Lehetőség az új életre

A három évig tartó projekt célja, hogy a szabadulást követően segítse a programba bevont harminc elítélt társadalomba való visszailleszkedését, illetve könnyítse a munkaerőpiacon történő későbbi elhelyezkedésüket – mondta Eszik Édua, a pályázati program szakmai vezetője a konferenciát megelőzően.

A Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete (VAGOE) és a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet konzorciumi partnerségében megvalósuló program keretében 600-600 órás – OKJ-s képesítést adó – képzésen, illetve különböző tréningeken vehetnek részt a kiválasztott elítéltek, akiket mentorok és pártfogók kísérnek végig a tanulási folyamat egyes szakaszain. A fogvatartottak kitanulhatják például a kőműves mesterséget, és tréningeken fejleszthetik kommunikációs készségüket, konfliktuskezelő oktatáson vehetnek részt, nyelveket tanulhatnak, számítógépes ismereteket sajátíthatnak el, vagy akár a B kategóriás vezetői engedélyt is megszerezhetik.

A képzést sikeresen teljesítő elítéltek számára a szabadulás után munkalehetőséget biztosít az egyik nyíregyházi építőipari cég – közölte Eszik Édua, hozzátéve, hogy az elítélteknek szabadulásuk után lakhatási segítséget és szociális gondozást egyaránt nyújtanak.

A Tiszalökön fogva tartott rabok mellett a nyíregyházi büntetés-végrehajtási intézet elítéltjei is részt vehetnek a programban, utóbbi helyszínről öt elítélt kapcsolódik be a 117 millió forint összköltségű, teljes egészében uniós támogatású programban.

A PPP-konstrukcióban felépített tiszalöki büntetés-végrehajtási intézetben jelenleg 770 elítéltet tartanak fogva. Tikász Sándor ezredes, bv. parancsnok elmondta, hogy a szabadságvesztésüket töltő fogvatartottak közül 250-300-an vesznek részt különböző képzési programokban, ők többek között az ács-állványozó, a villanyszerelő és a szobafestő-mázoló szakmákat sajátíthatják el.

Széles Gábor, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Fogvatartási Ügyek Főosztálya vezetőjének közlése szerint hasonló képzési programok több intézetben is elindultak, annak köszönhetően, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet pályázati tevékenysége 2003 óta évről évre erősödik.

Éves szinten nagyjából 300-400 millió forintos keretösszeg van, a pályázatokban az országos parancsnokság főpályázóként, vagy konzorciumi tagként vesz részt – ismertette Széles Gábor. A jelenleg futó projektek többek között a büntetés-végrehajtási intézetek infrastrukturális és energetikai fejlesztéseit célozzák, illetve a szervezetfejlesztéseket, a humán erőforrás, valamint az elítéltek képzését segítik.