MSZP: Hamis legenda, hogy diplomás túlképzés van

MSZP: Hamis legenda, hogy diplomás túlképzés van

A korábbi oktatási miniszter szerdán sajtótájékoztatón elmondta: minden felmérés azt támasztja alá, hogy akinek diplomája van, könnyebben kap munkát és nehezebben veszíti el az állását, mint a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők.

Lázár Jánosnak a Népszabadságban hétfőn megjelent interjújára reagálva – amelyben a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: nem biztos, hogy az oktatási államtitkárság jól mérte fel a magyar valóságot, és a kételyeit meg fogja osztani Hoffmann Rózsával – kifejtette: bár Lázár a kormányoldalon elsőként hallotta meg a hónapok óta sorolt aggályokat, téved, ha azt hiszi, hogy a felsőoktatási keretszámok kiosztásának részleteivel van probléma, a koncepció egésze rossz.

Hiller István hibaként értékelte, hogy jelentősen csökken az állami finanszírozású hallgatói helyek száma, hogy az állam szinte kivonul a gazdasági és a jogászképzésből, és hozzátette: a keretszámok elosztása regionálisan igazságtalan, olyan intézményeket veszélyeztet, mint a Miskolci Egyetem, a Szolnoki Főiskola, a Kaposvári Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeknek “nagy jövője ez alatt a kormány alatt nem lesz”.

Érthetetlennek nevezte azt is, mi alapján döntött a kormány arról, hogy hol teszi lehetővé a részösztöndíjas képzést, szerinte elosztásukat szakmai és munkaerő-piaci okok nem igazolják.

Az MSZP-s politikus bírálta azt is, hogy a megszokott decemberi időpont helyett csak alig egy hónappal a jelentkezési határidő lejárta előtt jelent meg a keretszámokat intézményenkénti bontásban közlő felvételi tájékoztató, és utalt arra, hogy ezt Szabó Máté, az alapvető jogok országgyűlési biztosa is kifogásolta, mondván, hogy mivel nincs kellő idő a megalapozott döntésekre, illetőleg azok újragondolására, sérülnek a fiatalok jogbiztonság követelményéből fakadó jogai.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány végül kilenc nappal, február 24-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt, Hiller István rámutatott, ez a folyamat további késedelmet okozhat az érettségi és felvételi eljárásban.

Az oktatási tárcát 2006 és 2010 között vezető politikus arról is beszélt, hogy a kormánynak nincs válasza arra, mi lesz a nagyjából 90 ezer idén érettségiző közül azzal több tízezerrel, akik nem tudnak továbbtanulni.