"Egy aránylag egyszerűnek mondható tárgyalássorozat előtt állunk"

"Egy aránylag egyszerűnek mondható tárgyalássorozat előtt állunk"

Orbán Viktor, fotó: Kollányi Péter/MTI

Megszületett a magyar kormány válaszlevele az Európai Bizottságnak a testületnél januárban indított kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban. A dokumentumot pénteken küldi el a kabinet. A hírt Orbán Viktor csütörtökön az mr1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a jogszabály-módosítási szövegeket rögzítő levél “semmilyen újdonságot nem tartalmaz”, a magyar álláspont védhető, néhány ponton kell kiegészítést tenni, és “egy aránylag egyszerűnek mondható tárgyalássorozat előtt állunk”. A három ügy egyikéről, a bírák nyugdíjazásáról Orbán Viktor azt mondta, a kormány meggyőzően bizonyította, hogy Magyarországon egy általános, mindenkire kiterjedő nyugdíjrendszer-átalakítás zajlik, amelyből a bírák sem maradhatnak ki.

Amint megérkezik Brüsszel válasza, és a magyar kabinet úgy látja, nincs jelentős eltérés a véleményekben, vagy esetleg teljesen egybeesnek az álláspontok, azonnal beterjeszti a szükséges jogszabály-módosításokat az Országgyűlésnek – tette hozzá.

A Magyarországra látogató, különféle törvényeket vizsgáló delegációkat, jelentéstevőket érintő felvetésre kijelentette, semmilyen külső erőnek nincs joga ahhoz, hogy felülírja a magyar emberek akaratát. “Szívesen beszélgetek mindenkivel, de igazolóbizottságosdit nem játszunk” – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy a szociális kérdésekről zajlott nemzeti konzultáció eredményét semmilyen külső bizottság nem fogja felülírni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ecostat szerdán közzétett gyorsbecslését értékelve – amely alapján Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2011 negyedik negyedévében 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – Orbán Viktor azt mondta, ez az adat egy “kicsi fénysugár csak, de talán pozitív irányba befolyásolhatja a saját jövőnkről való gondolkodást”. Azonban “észnél kell lenni” – folytatta -, nem szabad azt hinni, hogy a magyar gazdaság ma már képes olyan teljesítményt nyújtani, amely mindenkinek tisztességes megélhetést biztosító munkát adna.

“Ez a mostani adat megerősít abban, hogy az irányt eltaláltuk” – jelentette ki, hangsúlyozva, csak olyan rendszereket szabad működtetni a gazdaság- és társadalompolitikában, amelyek a munka felé terelik az embereket.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország is része annak a tizenkét EU-tagországnak, amely esetében – az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke, Olli Rehn szerint – alaposabban meg kell vizsgálni, nem áll-e fenn a makrogazdasági egyensúlyhiány veszélye, továbbá a túlzottdeficit-eljárás is hatályban van Magyarország ellen, Orbán Viktor úgy reagált, az európai rendszer nem rugalmas, ugyanis mire a számok beérkeznek, és értékelik azokat, “már régen nem ott van a korong, mint ahol akkor volt, amikor megérkeztek az adatok”.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy szerinte ha a világban rosszul mennek a dolgok, abból egyáltalán nem következik, hogy ennek Magyarországon is feltétlenül így kellene lennie. Kétségtelen, “ha sárkoloncok vannak az ember lábán, akkor nem tud százméteres síkfutásban ugyanolyan eredményt elérni, mint futócipőben”, de ettől még be tud érni a célba, legfeljebb rosszabb eredménnyel – fogalmazott, kiállva amellett, hogy Magyarországnak minden lehetősége megvan arra, hogy a rossz nemzetközi gazdaságpolitikai hírek mellett is sikeres legyen.