A szocialisták szerint más a siker útja

A szocialisták szerint más a siker útja

Józsa István

A tavalyi utolsó negyedévi 1,4 százalékos GDP növekedés stagnálás közeli állapotot mutat az előző negyedévhez képest. A számok azt mutatják, hogy a növekedés továbbra sem indult be, a stagnálás folytatódik, sőt. Recessziót jósol, hogy az utolsó negyedévi szint csak a mezőgazdaság kiváló, de nehezen megismételhető eredményével és a szintén szokatlanul pozitív exportteljesítménnyel volt elérhető. Így látja az MSZP.

„Ugyanakkor sem a belső kereslet, sem a fogyasztás nem nőtt. A kormány belső keresletélénkítést célzó egykulcsos adórendszere és erre alapozott gazdaságpolitikája tehát kudarc. Az egykulcsos szja a munkavállalók 80%-át rosszabb helyzetbe hozza, értelmetlen társadalmi feszültséget okoz és jelentős bevételkieséssel is jár. A költségvetés átláthatatlan és fenntarthatatlan, az adópolitika igazságtalan. Hazánk – a kormánypropaganda ellenére – rég letért a fenntartható növekedési pályáról, s elvesztette a pénzpiaci szereplők jelentős részének bizalmát.

A munkahelyteremtést a társasági adó csökkentése nem ösztönözte, a munkát terhelő járulékok emelése pedig szabályosan akadályozza a foglalkoztatás növelését.
Negatív csúcsot döntött a pénzforgalmi hiány. Az államháztartási deficit 2011 végén 1 734 milliárd forint volt, az eredeti előirányzat két és félszerese! Ez még a jócskán megemelt módosított előirányzatnak is 110%-a? Így az elmúlt évi tényleges hiány az előző évi deficitnek csaknem kétszerese lett. Ekkora hiánya még soha nem volt az államháztartásnak. Az államadósság – akármit terjeszt is a kormány – nem csökkent, hanem nőtt: a költségvetés adóssága 2011 végén 915 milliárd forinttal (4,4%-kal) haladta meg az év eleji értéket.

A kormány gazdaságpolitikai kudarcát tények sora
bizonyítja:

1.    hazánk a világ 8. legkockázatosabb országa lett
2011-ben;
2.    hazánkban nőtt leginkább a csődkockázati felár
(Görögországot leszámítva), ez rendkívül megnöveli az állampapírok kamatát;
3.    a hazai valuta beszakadt, a térségi valutákhoz képest
is gyengült. 2010 áprilisában az euró 265 forint volt,
2012 januárjában 324 forintba is került;
4.    a hazai állampapírokat csak jelentős felárral lehet
értékesíteni, 2011 őszén több alkalommal még azzal sem;
5.    az ágazati adók és a hibás gazdaságpolitika
következtében a hitelezés befagyott, a beruházások zuhantak;
6.    az uniós forrásokat ésszerű felhasználás helyett a
pártkatonákkal felvizezett intézményrendszerben hagytuk;
7.    a hitelminősítők a magyar állampapírokat a
kormányváltás előtt befektetésre ajánlották, 2012 elejére azonban “bóvli” kategóriába minősítették

A szocialista párt lát kiutat.

Erről szól a 7 pontos javaslatcsomagja: vissza kell szerezni a költségvetési- és gazdaságpolitika hitelességét, a befektetők bizalmát, mert csak így lehet Magyarországon beruházásokkal új munkahelyeket teremteni és a tényleges foglalkoztatást értékteremtő módon növelni. Ez csak akkor sikerülhet, ha az ország helyreállítja az alkotmányos rendet és gazdasági-társadalmi stabilitást.” – írta Józsa István, szocialista országgyűlési képviselő.

Kapcsolódó cikkek