A földpanamák ellen tüntettek gazdák a Jobbik szervezésében

A földpanamák ellen tüntettek gazdák a Jobbik szervezésében

Az eseményt szervező Varga Géza jobbikos országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta: egyre több olyan konkrét esetről szereznek tudomást, amikor a kormány által hangoztatott elvekkel szemben nem helyi termelők, hanem környékbeli nagybirtokosok, vagy “strómanokon” keresztül külföldiek jutottak állami földterülethez. Az ellenzéki politikus leszögezte: egészen addig folytatják akcióikat, amíg nem látják azt törvényileg biztosítva, hogy a külföldiek hazai földvásárlási moratóriumának lejárta előtt azoknak a kezébe kerülnek a termőföldek, akik “valóban megélni akarnak belőle”.

Varga Gézát a tüntetés idején irodájában fogadta Sebestyén Róbert a Nemzeti Földalap vezetője is. A félórás megbeszélést követően a jobbikos politikus ismertette: arról tájékoztatták, hogy a földalap csak egy törvényalkalmazó szerv, éppen ezért a Jobbik a következő hasonló demonstrációt a Földművelésügyi Minisztérium (FVM) elé szervezi. Ha pedig az is hatástalan lesz, akkor a miniszterelnöki hivatalnál demonstrálnak és hajlandóak akár Brüsszelig is elmenni a probléma megoldása érdekében – tette hozzá.

A másfél órás tüntetésen mintegy 50 gazdálkodó és érdeklődő vett részt néhány nemzeti színű, árpád sávos és jobbikos zászlóval felszerelkezve. A demonstrálók a beszédek idén többször is hangos nemtetszésüket fejezték ki az FVM, illetve annak vezetésének említésekor.