Az LMP tisztújító kongresszusa dönt majd

Az LMP tisztújító kongresszusa dönt majd

A Lehet Más a Politika hétvégi tisztújító kongresszusa dönt majd arról, hogy elindítsák-e a párt által kezdeményezett népszavazást. Ha a testület igennel szavaz, akkor hétfőn elkezdhetik a hitelesítéshez szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtését, amire április 2-ig lesz idejük.

Az LMP országos választmánya múlt hét szerdai ülésén fogadta el, hogy a párt hétvégi, kétnapos tisztújító kongresszusa döntsön arról, elkezdjék-e népszavazási kampányukat., a kampányfőnök Vágó Gábor szóvivő lesz.

Amennyiben a kongresszus jóváhagyja a napirendi pontot, a párt aktivistái már hétfőn kitelepülnek a közterületekre, hogy elkezdjék gyűjteni a jóváhagyáshoz szükséges aláírásokat. Ehhez legkevesebb 200 ezer szignóra lesz szükségük, de tíz százalékos ráhagyással 220 ezer aláírás összegyűjtése lenne a cél.

Vágó Gábor, aki megerősítette, hogy ha a hétvégi kongresszus a kampány elindítása mellett dönt, akkor ő fogja vezetni azt, az MTI kérdésére úgy fogalmazott, hogy pártjuk népszavazási kezdeményezése mindenki számára nyitott lehetőség arra, hogy “közös erővel megállítsuk az Orbán-kormány ámokfutását”. Szavai szerint ez óriási esély az országnak és az ellenzéknek, mert átrendezhetik a politikai erőviszonyokat és nemet mondhatnak “a kiszolgáltatottságra”.

A szóvivő szavai szerint civilekkel, szakszervezetekkel, ellenzéki politikai szervezetekkel dolgoznak majd azért, hogy visszaszerezzék a munkavállalók, diákok és nyugdíjasok jogait és jogos járandóságát. “Át fogjuk törni a kiábrándultság és apátia falát, most végre milliók állhatnak a sarkukra, és valódi beleszólást kaphatnak a róluk hozott döntésekbe” – jelentette ki.

A politikus elmondta, öt kérdésben akarnak aláírást gyűjteni. Ezek szerint arról szeretnének szavazást kezdeni, hogy a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon, az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról emeljék vissza a korábbi 260 napra, ne lehessen 100 napnál hosszabb próbaidőt kikötni és egy a szabadság kiadásával kapcsolatos kérdést is feltennének. Hozzátette, hogy a nyugdíjak kapcsán öt kérdésük van az Alkotmánybíróság előtt és amint a testület döntött, azonnal elkezdenek aláírásokat gyűjteni arról, hogy a korábban megszerzett nyugdíjjogosultságokat ne lehessen elvonni.

Több, az MTI-nek név nélkül nyilatkozó LMP-s viszont annak a félelmének adott hangot, hogy ha most indul az aláírásgyűjtés, akkor szűk egy hónap alatt, vagyis április 2-ig, nehéz vagy lehetetlen lenne előteremteni a szervezeti hátteret, illetve az anyagi forrásokat. Az MTI információi szerint legalább egy vidéki és több budapesti területi szervezet is közölte ezt a véleményét.

Egy másik párttag azt tette hozzá, hogy folyamatosan egyeztetnek a szakszervezetekkel, akik támogatásukról biztosították őket, de “az nem egyértelmű, hogy ez mit jelent”. Szavai szerint nem lehet tudni, hogy a szakszervezetektől csak egy elvi egyetértést és támogatást kapnak-e vagy azok aktivistái segítenek majd az aláírásgyűjtés során.

Schiffer András akkori frakcióvezető, májusban jelentette be, hogy pártjuk az alapvető munkavállalói jogok érdekében tíz, “a kiszolgáltatottság és a megszorítások” ellen irányuló kérdésben kezdeményez népszavazást.

Szeptember elején Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) az LMP 16 népszavazási kezdeményezéséből tízet jóváhagyott.

A politikus idén februárban pedig arról számolt be, hogy az OVB hitelesítette öt, a nyugdíjjal és a nyugdíjjogosultsággal kapcsolatos népszavazási kérdésüket, míg egy a bérpótlékkal kapcsolatos felvetést elutasított. A képviselő akkor azt hangsúlyozta, hogy a korábban már jóváhagyott kérdéseket egy csomagban szeretnék kezelni a februárban hitelesítettekkel, ezért március végéig kell összegyűjteniük a népszavazás kiíráshoz szükséges 200 ezer aláírást. Hozzátette, hogy az ügyben felveszik a szakszervezetekkel és szakmai szervezetekkel a kapcsolatot, mert egy új “népszavazási mozgalmat” szeretnének elindítani.