Kövér László hitet adna az embereknek

Kövér László hitet adna az embereknek

Kövér László, fotó: Nagy Lajos/MTI

Megtartó hit, küldetéstudat hiányában a közösség csak vegetál, végül elsorvad. Erről beszélt Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Pápán, a Dunántúli Református Egyházkerület alapításának négyszázadik évfordulóján a jubileumi évnyitó istentiszteletén.

Kövér László köszönetét fejezte ki, hogy szülővárosában, pontosan abban a templomban, ahol egykor megkeresztelték, üdvözölheti a jubiláló egyházkerületet. Négyszáz év tekintélyt parancsoló, ez idő alatt szép és hosszú utat járt be az ország és a református egyház is – mondta a házelnök. „Történelmünk megmutatta, hogy megtartó hit, küldetéstudat hiányában a közösség csak az alapvető életfunkciók ellátására képes, vegetál, idővel talán el is sorvad. A lelkek kiürültek, világunkból hiányzik a belülről kifelé való építkezés.” Kifejtette, a reformáció üzenete ma az, hogy a demokrácia a forma, a tartalom pedig a kereszténység. Be kell bizonyítanunk, hogy a kereszténység nemcsak kulturális, történelmi diszciplína, hanem maga a gyakorlatiasság is; út az életvezetéshez, út egy testvériesebb Magyarországhoz és Európához. Véget kell vetni annak az arrogáns meggyőződésnek, hogy az emberek segítség nélkül képesek lesznek megoldani a világ összes problémáját – jelentette ki Kövér László.

A református egyház mindig a felemelkedés, az egyetértés és megbecsülés útját járta. Elismerés illeti azért, amit a nemzet egyesítéséért tett és tesz, hiszen aki közösséget épít, az a magyar nemzetet építi – tette hozzá. Szavai szerint “erre van a legnagyobb szükségünk: bízni, gyarapodni, újjászőni közösségeink szövetét. Ha így teszünk, annak eredménye nem lehet más, mint egy gyarapodó, önmagában bízó, tettre kész, büszke nemzet” – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke.
Kövér László beszédének végén Szent Ágostont idézte (a hit azt jelenti, hogy hiszünk valamiben, amit nem látunk, és hitünk jutalma, hogy meglátjuk, amiben hiszünk), végül az Országgyűlés nevében köszöntötte a jubiláló egyházkerületet.

A jubileumi év nyitó istentiszteletén Steinbach József püspök hirdetett igét arról, hogy milyen az Istennek tetsző emlékezés. A Dunántúli Református Egyházközséget négyszáz évvel ezelőtt a körmendi zsinaton alapították, a jubileum kapcsán számos rendezvényt tartanak.