Díjazták a „legzöldebb” cégeket

Díjazták a „legzöldebb” cégeket

Bencsó CsabaBencsó Csaba, az Audi Hungaria Motor Kft. műszaki szolgáltatások vezetője az elnyert Energiahatékony Mentor Vállalat díjat mutatja az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjátadóján, a Parlamentben, fotó: Soós Lajos/MTI

Átadták az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjakat a Parlamentben kedden, az energiatakarékossági világnapon.

Fürjes Balázs Zoltán, a pályázatot szervező Virtuális Erőmű Program Nonprofit Kft. igazgatója az átadón azt mondta, az Energiahatékony Vállalat díjat az Audi Hungária Motor Kft. kapta meg, Energiatudatos Vállalat címet 47 cég nyert el. A pályázat nyerteseit első alkalommal díjazták, de továbbra is várják a jelentkezőket.

A pályázatot az Országgyűlés fenntartható fejlődést szolgáló testületeinek védnöksége alatt, a tudományos élet, a szakigazgatás, a társadalmi szervezetek és mentor vállalatok összefogásával tavaly októberben hirdették meg. Célja a vállalkozások energiatudatosságának növelése, az energiahatékonyság területén elért vállalati eredmények elismerése, bemutatása és a tudás megosztása.

Fürjes Balázs Zoltán ismertette, azok a cégek kaphatnak Energiatudatos Vállalat címet, amelyek elkötelezik magukat az energiahatékonyság fejlesztése mellett. A programhoz csatlakozó első vállalkozások adatai azt mutatják, hogy évente csaknem egymillió forintot takaríthatnak meg energiahatékonyságot növelő egyszerű intézkedésekkel, beruházások nélkül.

díjazottak

Lindenlaub Roland, a Wolf Trikes Kft. ügyvezető igazgatója átveszi az Energiatudatos Vállalat tanúsítványt Jávor Benedektől, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnökétől az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjátadóján, a Parlamentben. Mellettük Fürjes Balázs Zoltán, a Virtuális Erőmű Program Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója áll, fotó: Soós Lajos/MTI

Energiahatékony Vállalat díjat azok a cégek nyerhetnek el, amelyek már konkrét megtakarításokat tudnak bemutatni, és bevált gyakorlatukat másokkal is megosztják – mondta el az igazgató. Közölte azt is, a továbbiakban nemcsak vállalati, hanem intézményi kategóriában is várják a jelentkezőket, illetve díjazni fognak magánszemélyeket is.

A keddi díjátadón Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapító és tiszteletbeli elnöke kiemelte, vannak olyan vállalatok, amelyek nem a törvényi előírások és a szankciók miatt tesznek vállalásokat, hanem azért, mert úgy gondolják, hogy a globális kihívásoknak önkéntes felelősségvállalással tudnak megfelelni. Közölte, reméli, hogy ez a kör bővülni fog. Fontosnak nevezte az új kihívások felismerését, és azt is, hogy a felelősségvállalásban ott legyen az önkéntesség.

Jávor Benedek (LMP), az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke közölte: különösen fontos, hogy ne csak a politika és az intézményi döntéshozatal tegyen erőfeszítéseket a fenntarthatóság érdekében. Úgy fogalmazott: a politika önmagában nem tud megoldást találni a világ fenntarthatósági stratégiai problémáira. Mint mondta, az egyik nagyon fontos szereplő az üzleti szféra, amelynek együttműködése, aktív részvétele nélkül nem lehet sikeres klímapolitikát megvalósítani.