Több ezer rászorulót üdültetnek

Több ezer rászorulót üdültetnek

Hetvenötezer nagycsaládos, nyugdíjas, fogyatékos, valamint a szociális szférában dolgozó kap üdülési lehetőséget az Erzsébet-program most lezárult négy pályázatának köszönhetően.

Erről Soltész Miklós szociális államtitkár és Horváth Endre, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatójukon. A kétmilliárd forintos keretösszegű pályázat nyertesei jórészt magyarországi állami üdülőkben, szállodákban pihenhetnek majd.

Soltész Miklós azt is bejelentette, rövidesen – egymilliárd forintos kerettel – új pályázatot írnak ki; az Erzsébet-tábor elnevezésű projektre magyarországi és határon túli iskolák jelentkezhetnek. Ez azt jelenti, hogy sok tízezer iskolás nyaralhat majd várhatóan hat napig a Velencei-tó vagy a Balaton partján. Az államtitkár arra kérte az iskolák vezetőit, hogy már most készüljenek fel az áprilisban megjelenő pályázatra, ehhez – szavai szerint – minimális önerő szükséges. Jelezte, a mintegy ezer határon túli magyar fiatal magyarországi diákokkal együtt táborozhat majd.

Az államtitkár azt hangoztatta, a pályázat sikere azt a kormányzati politikát erősíti, amely a családok és a közösségek megerősítését határozta meg célként.

Soltész Miklós egy felmérést idézve arról beszélt, hogy az emberek, a családok nagy része nem, vagy csak alig kap lehetőséget nyaralásra, pihenésre, miközben a hétköznapokban óriási munkateher hárul rájuk. Arra is felhívta figyelmet, hogy a cafeteria-rendszer átalakításának köszönhetően a haszon már nem a cégeket, vállalkozásokat gazdagítja, hanem abból szociális lehetőségeket tudnak nyújtani a rászorulóknak. Horváth Endre arról beszélt, hogy csaknem 114.000 pályázat érkezett az alapítványhoz, és a 75.000 nyertes között 21.000 fogyatékos, 17.000 szociális dolgozó, mintegy 17.000 nyugdíjas és több mint 20.000 nagycsaládos van.
Elmondta, eddig több mint 1,5 millió munkavállaló választotta az Erzsébet-utalványt a cafeteria-rendszer részeként, és mint mondta, ebben még nincs benne a közszféra. Utalt arra, hogy ennek azért van jelentősége, mert az utalvány forgalmazásából várható eredményt fordítják szociális üdültetésre.

Közölte, ez azt jelenti, hogy – munkavállalónként évi 60.000 forintos utalványkerettel számolva – 100 milliárd forint feletti forgalomra lehet számítani az idén, és az így befolyó pénzből biztosítják a szociális üdültetés forrásait.