Népi kezdeményezés a családon belüli erőszak megfékezésére

Népi kezdeményezés a családon belüli erőszak megfékezésére

Népi kezdeményezés indult a családon belüli erőszak megfékezésére; az erre vonatkozó kérelmet Halász Pálma, az Élet-Érték Alapítvány elnöke adta be az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), amely az elmúlt héten azt jóváhagyta - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Május 1-jéig 50 ezer aláírásnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy a parlament napirendre tűzze a családon belüli erőszak önálló bűncselekményként történő szabályozásának témakörét. Sikeres aláírásgyűjtés esetén a parlament köteles lenne három hónapon belül napirendjére tűzni a kérdést.

Mint a közleményben olvasható, Magyarországon ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája: fizikai vagy szexuális bántalmazás, lelki kiszolgáltatottság, anyagi fenyegetettség. A témában készült legutóbbi hazai kutatás szerint hetente legalább egy nő, havonta egy gyermek hal meg családon belüli erőszak következtében. Az erőszak az esetek 95 százalékában zárt ajtók mögött marad; az áldozat a saját szégyeneként, tabutémaként éli meg a bántalmazást, arról senkinek nem mer beszélni.

Szakemberek szerint jelentősen visszaszorítaná a bántalmazások, gyilkosságok számát, ha önálló törvényi tényállás születne a családon belüli erőszakra. Önálló törvényi tényállás elfogadása esetén a büntetőeljárás hivatalból indulna, nem kellene ahhoz az áldozat magánindítványa.