Elítélték a soltvadkerti férfi gyilkosait

Elítélték a soltvadkerti férfi gyilkosait

soltvadkerti gyilkosokaz elkövetőkJogerősen tizenöt év fegyházbüntetéssel, illetve életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a két testvért, akik 2010 nyarán az otthonában meggyilkoltak egy idős soltvadkerti férfit.

A táblabíróság kimondta, hogy az idősebbik fivér a legkorábban harminc év letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra. A testvérek anyját, aki a gyilkossághoz segítséget nyújtott, tíz év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság. A testvérpárt társtettesként, előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében, és társtettesként, folytatólagosan elkövetett lopás vétségében mondták ki bűnösnek, anyjukat bűnsegédként ítélték el.

A jelenleg 21 éves, illetve 25 éves férfi, Farkas Tamás és Farkas Antal ismerte későbbi áldozatát. Az idősebb testvér néhány alkalommal füvet nyírt és egyéb udvari munkát végzett a 69 éves, egyedül élő, szőlőbirtokkal rendelkező sértettnél és bejáratos volt a házába is. A nehezen mozgó, legyengült, bottal járó, súlyos rákbeteg férfi enni adott neki, és néha kölcsönökkel is kisegítette.

Az idősebbik fivér 2010. július 18-án este azzal fordult testvéréhez, akivel korábban kisebb lopásokat követett el: “van egy kis pénzkeresési lehetőség, van egy öreg paraszt, akit el kellene tenni láb alól, ki kellene nyírni”. A férfi arra számított, hogy a sértettől pénzt és pénzzé tehető ingóságokat szereznek, a gyilkosságért öccsének ötvenezer forintot és az áldozat autóját ajánlotta fel. Anyjuk meg sem próbálta lebeszélni őket tervükről, sőt még tanácsokkal is ellátta őket, mondván, fekete ruhát vegyenek fel, és átadott nekik egy pár gumikesztyűt és egy maszkszerűen kivágott sálat. Az idősebb testvér előbb terepszemlét tartott a helyszínen, majd hazament a testvéréért és nem sokkal este 10 óra előtt együtt indultak el gyilkolni. Az asszony kikísérte fiait, és azzal vált el tőlük, hogy majd osztoznak. A vádlottak bemásztak a sértett házának udvarára, a fiatalabb fiú pedig gumikesztyűt húzva, a kivágott sállal az arcát eltakarva bement a házba, amikor azonban észrevette, hogy az idős férfi felébredt, kiment, és azt mondta, ő ezt nem csinálja, hazamegy. Ekkor a bátyja kijelentette: “ha már itt vagyunk, meg kell csinálnunk, mert már nincs visszaút”. Testvére kezébe adott egy kétkilós féktárcsát, arra utasítva őt: “ezzel, amíg él, addig üssed!”.

A fiú a házba visszatérve megint meggondolta magát, és visszafordult, ekkor a bátyja pofon ütötte, kijelentve: “ha a családba akarsz tartozni, akkor ezt meg kell tenned!” Ekkor a fiú a sértett ágyához ment, előbb többször ököllel ütötte meg a férfit, majd a féktárcsával sújtott le a fejére. Az idősebb testvér látta, hogy a férfi még mozog, ezért kivette öccse kezéből a féktárcsát, majd miután a testvére kiment az udvarra, még néhány ütést mért a sértett fejére. A tettesek összepakoltak némi ingóságot, majd az idős férfi autójával távoztak a helyszínről. Hazatérve a fiúk anyja is segített a mintegy 300.000 forintnyi zsákmány kipakolásában. Másnap hajnalban a fiatalabb fiú az 54-es úton, Bócsa közelében felborult a lopott autóval egy kanyarban. A rendőrök a baleset helyszínének a közelében fogták. Az idős férfinak az ágyban fekvő, paplannal letakart holttestét pedig akkor találták meg, amikor a kocsi tulajdonosát keresték.