Miért szavazta meg négy MSZP-s a Balsai-jelentést?

Miért szavazta meg négy MSZP-s a Balsai-jelentést?

Molnár CsabaNyílt levélben kér választ Mesterházy Attilától, az MSZP elnök-frakcióvezetőjétől Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke arra, hogy miért támogatta négy szocialista képviselő a parlamentben a 2006. őszi rendőri erőszakot vizsgáló Balsai-jelentés elfogadását.

A Ház hétfő este 279 igen szavazattal, 11 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett hagyta jóvá a Balsai-jelentést. A dokumentumban az időközben alkotmánybíróvá választott fideszes politikus miniszterelnöki megbízottként arra jutott, hogy a 2006. őszi rendőri erőszak ügyében szükséges Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálata, és úgy ítélte meg, felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is. Az MSZP-frakció nagy többsége távol maradt a szavazástól, négy politikusa – Harangozó Gábor, Kovács László, Molnár Zsolt és Pál Béla – azonban igent nyomott. A Gyurcsány Ferenc vezette DK-hoz tartozó – az MSZP-ből kivált – független képviselők nem vettek részt a voksolásban.
A szocialisták szavazataival kapcsolatban Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke kedden nyílt levélben fordult Mesterházy Attilához, arra kérve az MSZP elnök-frakcióvezetőjét, segítsen “eloszlatni egy esetleges félreértést”. Az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban azt írta: hétfőn négy MSZP-s országgyűlési képviselő megszavazta a Balsai-jelentést, amely “hazug módon tálalja a 2006-os őszi, szélsőségesek által szított, Budapest belvárosát és közrendjét romboló puccskísérletet”.

A DK nem meri feltételezni – folytatta -, hogy a négy szocialista képviselő – köztük a párt fővárosi elnöke és Magyarország korábbi EU-biztosa – “hirtelen máshogy emlékezik, mint amit az MSZP 2006 és 2012 között képviselt”. Molnár Csaba ezért arra kérte Mesterházy Attilát, a frakció közleményben “nyugtassa meg a baloldali közösséget”, hogy a négy igenlő gombnyomás csak véletlen volt. Ha viszont tudatos volt, a DK választ szeretne kapni arra, mi az MSZP ma hivatalos álláspontja 2006 őszéről – közölte. A DK-alelnök feltette azt a kérdést is, hogy a négy “kiszavazó” kért-e, és ha igen, kapott-e engedélyt a “máshogy voksolásra”. “Kérlek, gyors és egyértelmű választ adj, mert erős felbolydulást okozott, ami történt, és muszáj ebben az ügyben tisztán látnunk a jövőbeni esetleges együttműködés érdekében is” – zárta az MSZP-elnöknek címzett levelét Molnár Csaba.