A Jobbik az ügynöktörvényről

A Jobbik az ügynöktörvényről

Novák ElődNovák ElődA jobboldali ellenzéki párt elképesztőnek tartja azt a "maszatolást", amelyet a Fidesz folytat az ügynöktörvénnyel kapcsolatban.

Novák Előd, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnap azt mondta, most a “jó rendőr, rossz rendőr” szerepét osztják le a fideszesek egymás között, a jó rendőr Lázár János frakcióvezető, a rossz pedig Kövér László házelnök. Majd hozzátette, nem tudják elfogadni azt a magyarázatot, amely szerint az ügynöklisták nyilvánosságra hozása nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet. Ez csak akkor valósulhatna meg, ha az egykori tartótisztek és ügynökök ma is vezető beosztásban lennének. Szerinte, ha mégis ilyen magas beosztásban lennének korábbi ügynökök, akkor ez is indokolná, hogy váltsák le őket.

Novák Előd elmondása szerint a nemzetbiztonsági kockázatot az jelenti, hogy vezető beosztásban lehetnek olyan emberek, akiket zsarolni lehet a múltjukkal. Elfogadhatatlan, hogy a Fidesznek elképzelése sincs arról, mit kellene csinálni ez ügyben – közölte. A képviselő hangsúlyozta, nem igaz, hogy az egykori iratok már nincsenek meg, hiszen a listákat tartalmazó 19 mágnesszalag a Jobbik szerint sértetlen, és az sem állja meg a helyét, hogy a többséget zsarolással szervezték be. Valójában anyagi juttatások, vagy hitbéli meggyőződés miatt vállalták az emberek a titkosszolgálati megbízatásokat – mondta Novák Előd.

Az ellenzéki politikus elmondta azt is, hogy az ügynöklisták feltárása a Jobbik “antikommunista” követeléseinek egyike, ezen kívül szeretnének tárgyalni a kormánnyal a lusztrációs törvényjavaslatról is, amelynek elfogadása esetén az állampárti vezetőket kizárnák a közéletből. Másik követelésük a kommunista luxusnyugdíjak ügye, utóbbi kettő vizsgálatának azonban feltétele az ügynöklisták feltárása.

Lázár János a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban egyebek között arról beszélt, hogy a katonai és a nemzetbiztonságot veszélyeztető jelentéseken kívül minden, az ügynökaktákkal kapcsolatos adatot nyilvánossá kell tenni, és párthovatartozás nélkül viselni kell a következményeket.
“Amíg nem lépünk, ez a terület a magyar demokrácia gennyes sebe marad, és a beteg állapota napról napra csak rosszabbodni fog” – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte gazdasági sikereket is csak úgy tud az ország elérni, ha a társadalom is begyógyítja a sebeket, kibeszéli a múltat, megnevezi és elítéli a bűnösöket.

Kövér László értelmiségi belügynek nevezte az ügynöktörvény vitáját pénteken, a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában; mint mondta, nem hiszi, hogy van még olyan titok, amelyről a fátyol eddig nem lebbent fel. Véleménye szerint a környező országok sem oldottak meg semmit jobban, mint mi. “De lássuk a medvét, milyen megoldási javaslatok lesznek az ellenzék részéről, a mi frakciónk részéről” – tette hozzá a házelnök. Kövér László hangsúlyozta, hogy bizonyos nemzetbiztonsági érdekeket figyelembe kell venni, és szerinte elképzelhetetlen, hogy totális nyilvánosságot kapjon mindaz, ami 1990 előtt történt. “Egyetértek abban, hogy az elkövetők, az ügynökök, az SZT-tisztek, az egész gépezetet mozgatók tekintetében minden információt nyilvánosságra lehessen hozni (…), a másik oldalon pedig minden körülmények között a megfigyeltek, az áldozatok személyiségi jogait, méltóságát tiszteletben kell tartani” – fogalmazott.