Egy lépéssel közelebb az ítélethez

Egy lépéssel közelebb az ítélethez

A kislétai támadással kapcsolatban hallgattak meg tanúkat a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőperének szerdai tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszéken.

A romák elleni támadássorozat utolsó cselekményének számító, a 2009. augusztus 3-ra virradóra elkövetett kislétai támadásban egy kiskorú lány életveszélyes, maradandó fogyatékosságot okozó sérüléseket szenvedett, édesanyját pedig több lövéssel megölték. A szerdai tárgyaláson az egyik tanú, egy kislétai nő arról beszélt, hogy az említett éjszakán négy-öt durranást hallott, “felmerült benne, hogy ölik a romákat”, de az akkori élettársa megnyugtatta, hogy valószínűleg tűzijáték hangjait hallotta. Hajnalban tudta meg, hogy mi történt – mondta.

A bíróság ezután a megölt asszony egyik testvérét hallgatta meg. A nő elmondta, hogy haragszik a vádlottakra, mert “megölték a nővérét”, majd elsírta magát.
Mint mondta, reggel öt óra körül érkeztek a testvére házához, hogy együtt menjenek munkába. Látta, hogy nyitva a ház ajtaja, bement, és az előtérben a földön vérnyomokat látott.

A hátsó szobában rekedt hangon szólt hozzá nővére lánya, hogy a szobában vannak. A kislány véres volt, és fel volt dagadva a nyaka. A lány azt mondta neki, hogy a vihar miatt becsapódott az ablak, ezért betörött, és a szilánkok megvágták – idézte fel a tanú. Elmondta, szólította a nővérét, de választ nem kapott, látta, hogy az ágyban fekvő testvérének combján és karján sérülések vannak. Hozzátette, el sem tudta képzelni, hogy mi történt. A tanú közölte, nagyon megijedt, nem tudta, mit csináljon, aztán kirohant a házból és azt kiáltotta, hogy “Marika vérben van”. Ekkor ketten, akik vele voltak, bementek a házba. Először – mint mondta – a mentőket hívta, mert reménykedett, hogy még életben van a testvére.

A per pénteken folytatódik.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

A vádirat szerint Kislétán Kiss István és Pető Zsolt behatolt a sértettek házának udvarára, miközben Kiss Árpád biztosította őket. Pető Zsolt két lövést adott le az ablakra, majd szétlőtte a bejárati ajtót. Kiss István az ajtónyíláson belőve tüzelt, és megsebesítette a kislányt. Mindketten bementek a lakásba, és néhány méterről rálőttek az ablak alatti ágyban fekvő anyára. Kiss István a még a fegyverében maradt négy lőszert lőtte ki az asszonyra, míg társa egyetlen célzott lövést adott le. A támadás után elmenekültek.