Így döntene Schmitt Pál jövőjéről az MSZP

Így döntene Schmitt Pál jövőjéről az MSZP

Tóbiás JózsefA baloldali ellenzéki párt népszavazás kiírását javasolja annak eldöntésére, hogy Schmitt Pál maradjon-e az ország köztársasági elnöke.

Tóbiás József, a szocialista párt frakcióigazgatója szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján arra kérte a kormányoldalt, támogassák azt az MSZP által január 17-én benyújtott törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a választópolgárok közvetlenül nyilváníthassák ki, méltónak találják-e még a jelenlegi államfőt tisztsége betöltésére.

Az ellenzéki politikus úgy látja, a Semmelweis Egyetem részéről, a plágiumgyanú kivizsgálására felkért bizottság kedden nyilvánosságra hozott jelentése “szakmailag megalapozta Schmitt Pál méltatlanná válását”, így most szerinte a kormánypártokon a sor, hogy bebizonyítsák, valóban egy “következményekkel járó országot” építenek.
Tóbiás József szerint előterjesztésük elfogadása esetén az Országgyűlésnek kellene kiírna a népszavazást Schmitt Pál jövőjéről.

Az MSZP frakcióigazgatója tájékoztatója elején egy “A becsületes játék az egyetlen út” című levélből idézett, amelyet elmondása alapján Schmitt Pál írt sportolóknak 2007-ben, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökeként. Tóbiás József szerint az államfő ebben úgy fogalmazott: “a szigorú felelősség elve azt jelenti, hogy valaki vétséget követ el, amennyiben figyelmetlenségből, tudatosan, vagy véletlenül tiltott anyagot használt, figyelmetlen volt, vagy egyéb módon vétkezett”.

Tóbiás József kiemelte, Schmitt Pál ügye túlmutat az államfő személyének kérdésén, hiszen azzal szerintük már a köztársasági elnök intézményének megítélése került veszélybe. A szocialista képviselő ezzel összefüggésben hangsúlyozta, frakciója hétfőn kezdeményezni fogja annak az általuk korábban benyújtott előterjesztésnek a parlamenti napirendre vételét, amely az alaptörvény módosításával lehetővé tenné, hogy a választók népszavazáson váltsák le, vagy erősítsék meg a közjogi tisztségére méltatlanná vált köztársasági elnököt. Mint mondta, az MSZP meggyőződése, hogy a köztársasági elnök ügyének a választók elé kell kerülnie, mivel szerintük egy jól működő demokráciában hasonló esetekben nem lehet csak négyévente megkérdezni a választói akaratot. Tóbiás József hozzátette, joggal várják a kormányoldaltól kezdeményezésük támogatását, mivel – mint mondta – Orbán Viktor ellenzékben eltöltött nyolc évében a következmények nélküli ország felszámolását ígérte, a jelenlegi kormány pedig számos intézkedésében, így például az új közoktatási törvényben is többször hivatkozik az erkölcsösségre.

A Semmelweis Egyetem kedden, honlapján hozta nyilvánosságra az államfővel kapcsolatos plágiumgyanú miatt felállított bizottság megállapításainak összefoglalóját. A jelentés szerint a doktori eljárás – hiányosságokkal ugyan – de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A bizottság kitért arra, hogy a dolgozat a 34. oldalától az 50. oldaláig “teljes szövegazonosságot tartalmaz” Klaus Heinemann egyik írásával, további 180 oldal pedig részleges egyezést mutat egy Nikolaj Georgiev-munkával. A testület ugyanakkor megállapította: az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben.

Schmitt Pál szerdán a dél-koreai Szöulban, az MTI Hírcentrum tudósítójának nyilatkozva bejelentette, nem mond le a köztársasági elnöki posztról, a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság végkövetkeztetését pedig “egyfajta elégtételnek” tartja.

A Fidesz a jelentés nyilvánosságra kerülése után lezártnak nyilvánította az ügyet, míg az ellenzéki pártok szerint Schmitt Pálnak le kellene mondania tisztségéről. Kedden este az Országgyűlés épülete előtt néhány százan követelték az államfő lemondását, a rendezvény szervezői kis- és nagydoktori címet ígértek azoknak, akik a helyszínen aláírják az LMP népszavazási íveit.