Ünnepel a Fidesz, terítéken az ország sikere

Ünnepel a Fidesz, terítéken az ország sikere

Orbán ViktorOrbán Viktor

Orbán Viktor szerint a Fidesznek nincs az országtól elválasztható saját érdeke vagy sikere, "a Fidesz akkor sikeres, ha az ország is az; ezt gondoltuk már 1988-ban is, amikor megalakultunk".

Így fogalmazott a miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában annak apropóján, hogy huszonnégy évvel ezelőtt, 1988. március 30-án alakult meg a Fidesz.

“Nem azért alakultunk meg, mert nem volt jobb dolgunk, hanem azért, mert úgy gondoltuk, hogy Magyarországnak változásra van szüksége” – mondta, a jelenlegi időszakról pedig úgy fogalmazott: a Fidesz megáll a lábán, “ennél nehezebb időkben is talpon maradtunk”. “Csak a magyarok, csak az ország” – Orbán Viktor szavai szerint mindig is ez volt pártja vezércsillaga, és ezt kell követnie a jövőben is. Hozzátette, a mai világban is van hullámverés, támadás és kritika, de “ez teadélután ahhoz képest, amit mi 1988 után átéltünk”.

Több nagy német cég – így a Siemens, az Audi és a Mercedes – vezérkarával a napokban folytatott tárgyalásaira kitérve hangsúlyozta: ezek a vállalatok nem egy gyártelepet hoznak létre Magyarországon. Hosszú távra terveznek, megpróbálnak minél nagyobb arányban magyar beszállítókkal dolgozni, kutatásfejlesztési részlegeket nyitnak, egyetemi tanszékeket tartanak fenn, és a szakképzésben is részt vesznek – sorolta, megjegyezve, hogy szinte mindegyik világcéggel beszéltek további magyarországi fejlesztésekről, ami “elemi érdekünk”. Magyarországnak nemcsak az autóiparban, hanem általában véve is termelési központtá kell válnia – húzta alá a kormányfő, hangsúlyozva, a magyarok dolgozni akarnak, még a képzetlen, régóta segélyen élők is, ha lehet, inkább a munkát választják.
A komoly bajban lévő európai gazdaság – amely “ismét nehéz hónapok” elé néz – egyetlen módon tud megújulni: akkor, ha versenyképessé válik a világ más részeivel – hangoztatta Orbán Viktor, aki szerint Magyarországnak az jelent óriási esélyt, ha az európai gazdaság súlypontja Közép-Európa felé tolódik el.

A magyar-német politikai kapcsolatokról szólva a miniszterelnök azt mondta, azok hosszú évtizedekre visszanyúlóan kiválóak, azonban “abban az illúzióban nem szabad ringatniuk magukat a magyaroknak, hogy majd valaki más fog kiállni értük. Csak olyan mértékig állnak ki mellettünk, amilyen mértékig mi kiállunk magunk mellett”. A modern világ félreismerésén alapuló véleménynek nevezte azt várni, hogy “mások vívják meg a harcainkat”.

Kapcsolódó cikkek