„A szocialisták nélkül nem lehet leváltani a kormányt”

„A szocialisták nélkül nem lehet leváltani a kormányt”

Mesterházy Attila újra elnökMesterházy Attila az MSZP elnöke, fotó: Beliczay László/MTIMesterházy Attila szerint a szocialisták tanultak a kormányzásuk alatt elkövetett hibáikból. Az MSZP elnöke szombaton, miután újraválasztották, azt mondta, pártja nélkül nem lehet leváltani az Orbán-kormányt, és úgy foglalt állást, az lesz a miniszterelnök-jelöltjük, akivel a legnagyobb az esély a győzelemre.

Újabb két évre Mesterházy Attilát választotta a szocialista párt elnökévé az MSZP tisztújító kongresszusa. A tisztséget 2010 óta betöltő politikus újraválasztását a 373 érvényesen szavazó küldött csaknem 70 százaléka támogatta: 258 szavazatot kapott, kihívója, Szanyi Tibor 115-öt. Az újraválasztott pártelnök beszédében arra kérte a küldötteket, olyan vezetőséget válasszanak, amelynek tagjai képviselni tudják az új MSZP-t. Önmagát csapatjátékosként határozta meg, de hangoztatta, hogy mindenkinek mellébeszélés és kibeszélés nélkül kell dolgoznia, egy irányba húzva. A széthúzás helyett az összetartozás, a különalkuk helyett az együttműködés, az önérdek helyett a közérdek képviselete a norma az új MSZP-ben – jelentette ki.
Mesterházy Attila azt mondta, bár vannak tanácsadók, akik szerint egy politikus soha nem ismerheti be a hibákat, “pláne, ha azok nagy részét nem is ő követte el”, az MSZP önmagának és a választóknak is tartozik azzal, hogy elért eredményei mellett a kormányzása alatt elkövetett hibákról is számot ad.

Hibának minősítette, hogy hét évvel ezelőtt Szili Katalint jelölték államfőnek, noha nem volt esély arra, hogy megszerezzék mögé a parlamenti többséget.
Hiba volt szerinte, hogy 2006-ban ellentmondott egymásnak az MSZP választási és a kormányprogramja. Ennek tanulsága, hogy mindig, zárt körben is őszintén kell beszélni az ország helyzetéről – magyarázta. Szólt arról, hogy 2006 őszén a szélsőjobboldal akciói váratlanul érték a rendőrséget, amely erre szakmai hibákat, esetenként jogsértéseket elkövetve válaszolt. De azt is hangoztatta, hogy a Fidesz és a szélsőjobboldal nem az igazságra, hanem az igazság elkendőzésére, politikai boszorkányüldözésre törekszik ebben az ügyben.

Hiba volt az is – folytatta -, hogy olykor kapkodás jellemezte a kormányzást, a reformokat nem készítették elő, az embereket pedig nem készítették fel rájuk. Ám véleménye szerint nem könnyítette meg az MSZP dolgát a koalíciós partner magatartása és az ellenzék felelőtlensége sem.

Súlyos hibának nevezte, hogy az MSZP immunrendszere nem volt elég erős ahhoz, hogy a néhány tisztességtelen, nyerészkedő politikust időben kivesse magából, s a választók megbüntették ezért. Azonban hangsúlyozta: ebből is tanultak, szigorították az etikai szabályokat. Arra is kitért, hogy az MSZP kormányon eltávolodott az emberektől, majd aláhúzta: ezen is változtatnak, választ ígérve a legfontosabb társadalmi problémákra. Ezt úgy fogalmazta meg, lesz egy baloldali minimum, amelyből nem engednek. Feladatként jelölte meg, hogy a szociális problémákról reális és felelős megoldásokat keresve beszéljenek, kiszabadítva ezt a kérdést a demagógia csapdájából.

Fontosnak tartotta mindemellett, hogy a szocialisták a kormányzásuk alatt elért eredményekre is büszkék legyenek, arra, hogy eredményesen kezelték a válságot, nyolc évük alatt megduplázódott az átlagbér, az átlagnyugdíj, háromszorosára emelkedett a családi pótlék összege, hogy autóval ma feleannyi idő alatt lehet eljutni Budapestről Miskolcra, Szegedre, Nagykanizsára és Nyíregyházára, mint korábban, és arra is, hogy többen szereztek diplomát, mint valaha. Nem csak a gazdaság, a demokrácia is jobban működött a baloldali kormányzás alatt: megkérdőjelezhetetlen volt a bíróságok függetlensége, a kabinet “nem tiporta lábbal” a sajtószabadságot – húzta alá.

Az MSZP-t felelős baloldali pártként határozta meg, amely támogatja a befektetéseket és a munkahelyteremtést, meghallgatja a szakmai szervezetek véleményét, és szociális biztonságot, igazságosságot akar teremteni. “Igenis fizessenek több adót a gazdagok!” – mondta, hangsúlyozva, hogy az emberek joggal várnak felelős segélyezést az államtól, felelős hitelezést a bankoktól.
Az MSZP elnöke három pontban foglalta össze a baloldal legfontosabb feladatait: hogy mindenki tanulhasson, dolgozhasson, és megőrizhesse egészségét.

Beszédében kitért a köztársasági elnök plágiumügyére is, mondván, hogy “Schmitt Pál sosem volt méltó az elnöki tisztségre”. Mesterházy Attila azt mondta,  az államfőnek mennie kell, és mivel magától erre nem hajlandó, Orbán Viktornak kell lépnie, már hétfőn, hiszen “ő csinált elnököt Schmitt Pálból”.

Végezetül arról beszélt, hogy amíg két éve sokan azt gondolták, az MSZP eltűnik a süllyesztőben, az utóbbi hónapokban a párt támogatottsága elmozdult a mélypontról, és kiderült, hogy a szocialisták nélkül nem lehetséges a kormányváltás 2014-ben. Azt mondta, örül, hogy egyre többeknek számít, ki lesz a szocialisták kormányfőjelöltje, de úgy gondolja, ezt a kérdést még nem kell megválaszolni. “Erős párt, erős program, erős szövetség és erős jelölt, ez a helyes sorrend” – mondta, kiemelve, azt kell jelölniük miniszterelnöknek, akivel a legnagyobb lesz az esély a győzelemre. Beszédét azzal zárta, az MSZP már nem ugyanaz a párt, mint két éve volt, és az új elnökségnek a következő években úgy kell dolgoznia, hogy 2014 tavaszán az ország többsége mondja azt: “újra MSZP!” 

Kapcsolódó cikkek