Közmunka az Ős-Dráva programban

Közmunka az Ős-Dráva programban

Brassói Attila, az önkormányzat sajtóreferense hétfőn, az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta, hogy a brigád- és munkavezetők, valamint adminisztrátorok szerdától péntekig a munkaügyi központ szervezésében tréningen vesznek részt Sellyén, ahol amellett, hogy részesülnek a kötelező munka- és balesetvédelmi oktatásban, megismerhetik az Ős-Dráva program részleteit. Az, hogy a Start munkaprogram kapcsolódhat az Ormánság felemelkedését célzó 25 milliárdos, főként pályázati forrásból megvalósuló Ős-Dráva projekthez, a megyei önkormányzatnak a kormányhivatallal, a munkaügyi központtal a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal és a Dél-Baranyáért Alapítvánnyal februárban aláírt konzorciumi szerződése, s egyebek mellett 35 ormánsági településsel márciusban kötött együttműködési megállapodása tette lehetővé.

Tiffán Zsolt, a megyei önkormányzat közgyűlésének fideszes elnöke korábban a tervekkel kapcsolatban elmondta, az úgynevezett vízkormányzási rendszer kialakításával eredeti állapotába állítják vissza a 150 évvel ezelőtt szabályozott Dráva környezetét, s ezen rendkívül élőmunka-igényes fejlesztéshez igyekeznek kihasználni a közfoglalkoztatásban rejlő lehetőségeket is. Hozzátette, hogy a komplex vidékfejlesztési program során idén tavasztól év végéig több mint 400 embernek tudnak munkát adni. A többségében magas munkanélküliség sújtotta településekről érkező emberek elsősorban a régi árkok mentén dolgoznak majd, és egy 89 kilométernyi csatornarendszer kialakításában vesznek részt. Tiffán Zsolt emlékeztetett rá, hogy a Baranya, Somogy és Tolna megye alkotta Dél-Dunántúl az Észak-Alfölddel és Észak-Magyarországgal együtt az Európai Unió legelmaradottabb régiói között van, így az évekig tartó Ős-Dráva projekt Baranyában nagy lehetőség az évszázados hátrányok leküzdéséhez.


A tavaly év végén kezdődött, 45 ezer hektárt érintő beruházás keretében a Dráva-meder által határolt Ős-Dráva térségében revitalizálják a holtágakat, tavakat, vizes élőhelyeket, a közelükben az ökoturizmus, a horgászat, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar fellendülését várják. A még hasznosítatlan folyó vizének egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendő területekhez juttatják, a természetes eredetű lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, ebből oldanák meg az agrárterületek öntözését.

Szakemberek véleménye szerint az Ős-Dráva fejlesztései hozzájárulhatnának ahhoz, hogy a lakosság minél több piacképes terméket állítson elő, biztosítva saját megélhetését.