Eltűnt Orbán és Gyurcsány szakdolgozata

Eltűnt Orbán és Gyurcsány szakdolgozata

top secretPolitikusok szakdolgozatainak felkutatásáról cikkeznek a szerdai napilapok: a Magyar Nemzet szerint lavinát indított el Schmitt Pál kisdoktorija, a Magyar Hírlap szerint Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfő szakdolgozata is érdekes lehet, a Népszabadság pedig Orbán Viktor kormányfő szakdolgozatát próbálta sikeretlenül fellelni az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar könyvtárában.

A Magyar Nemzet, idézve a köztévének nyilatkozó Simon János politológust, arról írt, hogy megkérdőjelezhető a Politikai Főiskolán végzett vagy Moszkvában tanult közszereplők diplomáinak hitelessége. A lapnak a Magyar Országos Levéltárban megerősítették, hogy az Antall-kormány által megszüntetett Politikai Főiskola 1957-89 közötti anyagait az intézet őrzi. A lap szerint vélhetően ugyanitt porosodnak az egykori Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem, közismertebb nevén a Foxi-Maxi egyetem iratai is.

A Magyar Hírlap a Pécsi Újságot idézi, amely Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának szeretett volna utánajárni a Pécsi Egyetemen, de arról adatvédelmi okokra hivatkozva nem kaptak tájékoztatást. A Magyar Hírlapnak ugyanakkor az oktatási államtitkárságon azt mondták, a szakdolgozat közérdekű adat, s fellelhető az intézmény könyvtárában vagy irattárában is. A lapnak Kottász Gergely, az egyetem sajtófőnöke azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc második, 1990-ben készült szakdolgozata még nem került be a központi nyilvántartásba, azt a karról kell kikérni. 

A Népszabadság Orbán Viktor szakdolgozatát szerette volna fellelni az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar könyvtárában. A könyvtári dolgozók tájékoztatása szerint a szöveg azonban dékáni utasításra nem adható ki. A lap információi szerint az egyetem megkereste Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetőjét, aki levelében megerősítette: az egyetemnek joga van a dolgozat nyilvánosságának korlátozásához.

A Miniszterelnökség a sajtóból értesült arról, hogy nem adták ki az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának könyvtárában Orbán Viktor kormányfő diplomamunkáját. Az ügyben Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője intézkedik, és még szerdán felveszi a kapcsolatot a jogi kar dékánjával, hogy bocsássa rendelkezésére a dolgozatot, közölte a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője.

Havasi Bertalan hozzátette, “ezt követően az önök számára is hozzáférhetővé fogjuk tenni” a diplomamunkát.