Orbán hadat üzent a szabadságnak, a demokráciának

Orbán hadat üzent a szabadságnak, a demokráciának

DKGyurcsány FerencA Demokratikus Koalíció szerint "Magyarországnak nem bezárkózásra, nem hamis nemzeti büszkeségre van szüksége, hanem sokkal inkább nyitottságra, együttműködésre, befogadásra épülő demokráciára"; az ellenzéki párt így reagált Orbán Viktornak az Új Ember című hetilap húsvéti kiadásában megjelent interjújára.

A kormányfő a katolikus lapnak egyebek között azt mondta: “most dől el, hogy kimaradhat-e egy ország a szekuláris, családellenes és a nemzetet meghaladottnak tekintő európai szellemi törekvések hatálya alól, építheti-e jövőjét az azokkal ellentétes értékekre”.

A DK szerint az interjú “megdöbbentő bizonyítéka a miniszterelnök valóságidegen, történelmet és társadalmi folyamatokat nem értő, azokat félremagyarázó, fundamentalista világ- és társadalomképének”. Szerintük a kormányfő fejtegetéseiben “sokadszorra is tanúbizonyságát adja megrögzött, egyoldalú és értelmetlen kapitalizmus-, Európa- és globalizáció-ellenes felfogásának”.

Az ellenzéki párt elnökségének közleményében ez áll: “A miniszterelnök interjúja durva és otromba támadás az európai kultúra legnemesebb hagyományai, a felvilágosodás szellemisége, a racionalitás, a kulturális sokféleség tisztelete, a mindennapi élet szabadsága ellen. Orbán nem nyitott, szabadságra és szolidaritásra épülő, befogadáson és együttműködésen alapuló modern társadalmat akar, hanem a politikai kereszténység legrosszabb hagyományait felélesztő, függőségre és kiszolgáltatottságra épülő Magyarországot épít”.

A DK szerint “Orbán Viktor interjúja mindenki számára egyértelművé tette, az ország választás előtt áll: választhatja az alattvalók, az ideológiai kényszer, a maradiság, a centrális politikai erőtér politikáját, vagy kiállhat a Demokratikus Koalíció által felkínált szabadság és szolidaritás társadalma mellett”.

“Nincs más út, nincs más választás. Ez a választás mindannyiunk jövőért viselt politikai és erkölcsi felelősségének a kérdése” – áll a DK közleményében. Orbán Viktor az Új Ember szombaton megjelent számában egyebek közt kifejtette, az Európai Unióban Magyarország körül kialakult viták egyik oka, hogy ma Európa szellemi világában fölényben vannak azok, akik úgy gondolják, hogy a nemzeti gondolkodásmódtól és szuverenitástól a nemzetközi, nemzetek feletti irányba kell haladni, Magyarország jelenlegi vezetésének azonban más értelmezése van az európai civilizációról és kultúráról.

Az interjúban a kormányfő elmondta, az uralkodó felfogás szerint a hit, a vallás és a teremtés rendjét a vallástalanság és a tudományos világfelfogás, az istentelen kozmosz felé terelik. Mi viszont ezzel ellentétes irányban haladunk: nekünk az európai civilizációról és kultúráról más értelmezésünk, felfogásunk van. Orbán Viktor szerint most dől el, van-e esélye egy nemzetnek arra, hogy a saját útját járja. Véleménye szerint a magyar ügy nem véletlenül vált ki rokonszenvet. Arról van szó ugyanis, hogy mi lesz a nemzetállamok sorsa az Európai Unióban.