Vigyázz! Gyerekek!

Vigyázz! Gyerekek!

Mostantól láthatósági mellényt viselnek az óbudai óvodások és alsó tagozatos diákok, amikor csoportosan viszik őket a közutakon, például kirándulásokra, vagy uszodalátogatásra.

Közölték, 8146 gyermek kap mellényt, amelyet az óvodai felügyeleti időben, illetve a tanítási időben hordanak majd a közutakon. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a külföldön már bevált, s több vidéki településen alkalmazott gyakorlatot a fővárosi kerületek közül elsőként Óbudán vezetik be, amely az egyik legnagyobb, legforgalmasabb városrész.

A közlemény idézi Bús Balázs (Fidesz-KDNP) polgármestert, aki a 2008-ban indult átfogó intézkedéssorozat folytatásának nevezte a “VÉD-ELEM A MELLÉNYEM!” kampányt. A közleményben felidézték, korábban a forgalmas utak mentén feltűnő színűre festették a zebrákat, a kiemelt helyeken LED-lámpákat helyeztek el; a kerületi rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség munkatársai pedig minden reggel jelen vannak az iskolák környékén.

A polgármester szerint a gyerekek a közutakon különösen nagy veszélynek vannak kitéve, a kicsikben még nem alakult ki a veszélyérzet. Megjegyezte, hogy a mellény segít abban, hogy az autósok kellő időben észleljék őket, emellett pedig a pedagógusok munkájában is nagy könnyebbséget jelent.

A közlemény arra is kitért: egy 55 kilométer/óra sebességgel haladó autóvezető közvilágítás esetén 161 méter helyett 388 méter, nem bevilágított útszakaszon, 65-tel haladva pedig 195 méterről észreveszi a fényvisszaverő mellény viselőjét, így két és félszer több ideje marad reagálni.

A mellények hátoldalán Óbuda logója, az óvoda, iskola neve, mellrészén pedig a városrész címere szerepel.