Hétfő este nevezi meg államfőjelöltjét Orbán Viktor

Hétfő este nevezi meg államfőjelöltjét Orbán Viktor

Hétfő este ismerteti az új államfő személyére vonatkozó javaslatát Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök a Fidesz-KDNP-frakciószövetséggel, tudatta a kormányfő szóvivője pénteken újságírókkal.

Orbán Viktor most a jelöléshez szükséges konzultációt folytatta le az elnökségi tagokkal, tette hozzá Szijjártó Péter a Fidesz elnökségi ülése után.

Az MTI információi szerint a Fidesz elnöksége egyöntetűen foglalt állást Áder János fideszes európai parlamenti képviselő államfővé jelölése mellett, aki előzőleg már igent mondott a felkérésre.

Korábban a tanácskozásról távozó Kövér László házelnök szavaiból az derült ki, hogy van olyan jelölt az államfői posztra, aki vállalná a tisztséget. Nevet nem mondott a Fidesz választmányi elnöke, azt ugyanakkor közölte, őt hivatalosan nem kérték fel a posztra.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kedden – miután tárgyalt az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció képviselőivel a szocialisták által az új köztársasági elnökkel szemben megfogalmazott elvárásokról – azt mondta, pénteken tájékoztatja az ellenzéket az államfő-választási eljárásról.

Orbán Viktor szerint a sajtóban megjelent nevekhez képest várhatóan semmilyen meglepetés nem lesz az államfőjelölt személyével kapcsolatban.

A miniszterelnök ezt pénteken mondta az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra a kérdésre, hogy a jelölt személyéről szóló döntés meglepetés lesz-e azokhoz a nevekhez képest, amelyek napok óta forognak a sajtóban.

“Ha egy fogadóirodán kellene most téteket megtennem, azt mondanám, semmilyen meglepetés sem lesz” – válaszolta Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy jelenleg több lehetséges jelölt neve is forog, a pártelnök-miniszterelnök azt felelte: “nem forog egy sem, mert még semmilyen előterjesztés nem született, ma még beszélgetések és egyeztetések zajlanak”. Kifejtette, olyan köztársasági elnökre van szükség, aki biztonságot ad, nyugalmat áraszt, mivel nehéz időszak előtt áll Európa.

Orbán Viktor az interjúban szólt a múlt hét hétfőjén lemondott államfőről, Schmitt Pálról is, akit magabiztos, nyitott, sikeres embernek nevezett. Arra, hogy számít-e vitára a frakcióban, azt felelte, “mindig volt eddig” vita.