Tananyagfejlesztés a Debreceni Egyetemen

Tananyagfejlesztés a Debreceni Egyetemen

Az intézmény az MTI-t arról tájékoztatta, a 2014-ig tartó projekt keretében 17 oktató angol nyelvi és 13 oktató elektronikus tananyagfejlesztői továbbképzése valósul meg, emellett elkészül 10 digitális tananyag angol és magyar nyelven, valamint az egészségügyi szociális munka mesterszak és az ápoló alapszak angol nyelvű alaptanterve is. A három programelem megvalósítása megteremti a feltételt a két képzés angol nyelvű indításának akkreditálásához. Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara alapította meg az egészségügyi szociális munka mesterképzést, amelyet 2008-ban akkreditáltak. Az indítás óta 95-en végeztek itt, jelenleg 120 aktív hallgatója van a mesterképzésnek.

A képzés – interdiszciplináris szemléletének köszönhetően – egyelőre egyedinek tekinthető Közép-Európában, és a szervezők várakozásai szerint a továbbiakban komoly érdeklődésre tarthat számot a szomszédos országok szakemberei körében is, különösen a rehabilitációval, az idősgondozással, a fogyatékossággal élők segítésével és a mentális betegségekkel küzdőkkel foglalkozó szakemberek körében.

A kar közleménye szerint az angol nyelvű képzés indítása jelentős hallhatói létszámnövekedést eredményezhet, tekintettel arra, hogy ilyen jellegű képzés jelenleg nincs Európában. Az egészségügyi főiskolai képzés 1990-ben indult el nyíregyházi központtal két szakon, 60 hallgatóval. 1996-ban alakult át az intézmény egészségügyi főiskolai karrá és 2000-től tartozik az integrált Debreceni Egyetem karai közé. A kar alap- és mesterszakjain jelenleg csaknem 2 ezer hallgató tanul.