Az LMP szűkitené az állami megbízásos cégek körét

Az LMP szűkitené az állami megbízásos cégek körét

Karácsony GergelyTörvényjavaslatot terjesztett a parlament elé az LMP annak érdekében, hogy csak átlátható tulajdonosi hátterű cégek kaphassanak állami megbízásokat, a már leszerződött vállalatok pedig legyenek kötelesek nyilvánossá tenni, kik a tényleges tulajdonosaik - közölte az ellenzéki párt az MTI-vel, miután a Népszabadság hétfőn megírta, egy közbeszerzési dokumentum szerint Simicska Lajos korábbi APEH-elnök a Közgép Zrt. tulajdonosa.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese és Scheiring Gábor, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője közleményében úgy fogalmazott: “ne az újságírók szemfülességén múljon, hogy kiderüljön, kiknek a zsebét tömik meg az adófizetők pénzéből. A választóknak joguk van tudni, hogy Orbán Viktor egykori kollégiumi szobatársának cégei milyen állami megbízásokhoz jutottak”.     Az LMP politikusai szerint “ha a kétharmados többség komolyan venné a korrupcióellenes előírást, akkor például az eddig ismeretlen tulajdonosi hátterű Közgép a több száz milliárdos állami megbízások helyett semmit sem kaphatott volna”.    

Tájékoztatásuk szerint jelenleg mintegy 300 milliárd forintnyi értékben vannak hatályban olyan, állami megbízásokra vonatkozó szerződések, amelynek egyedüli vállalkozóként vagy konzorcium résztvevőjeként ez a cég a kezdeményezettje.  Karácsony Gergely és Scheiring Gábor hozzátette azt is, hogy a Közgép tavaly 34 milliárdos hitelkeretet kapott az állami Magyar Fejlesztési Banktól, “de a bank nem árulta el, hogy azt pontosan miért, milyen feltételekkel és milyen kamatokkal nyújtotta”.    

A közvélemény joggal volt kíváncsi arra, hogy kik a cég tulajdonosai – folytatták -, a Közgép vezetői azonban ezt “egy ügyes trükkel eddig rejtegették a nyilvánosság előtt”: az elmúlt években a cég közgyűlésein csak a fél százaléknál is kisebb tulajdoni háttérrel rendelkező vezérigazgató vett részt, így az érvénytelen közgyűlések után összehívott új közgyűlésen a vezérigazgató már egyedül képviselte a tulajdonosokat. Pedig az alaptörvény kimondja – magyarázták -, hogy csak átlátható hátterű cégek juthatnak állami forrásokhoz, sőt az alaptörvény hatálybalépéséhez szükséges átmeneti rendelkezések azt is lehetővé teszik, hogy ezt a szabályt a már meglévő szerződésekre is vonatkoztassák. “A fideszes törvénygyárnak azonban nem sikerült az ehhez szükséges külön törvényt megalkotnia” – írták az ellenzéki képviselők, akik mindezzel magyarázták pártjuk most benyújtott törvényjavaslatát.