„Matolcsytól kellene megválnia a miniszterelnöknek”

„Matolcsytól kellene megválnia a miniszterelnöknek”

Gúr NándorGúr Nándor, fotó: archívAz MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek a kormányátalakítás során Matolcsy György gazdasági minisztertől kellene megválnia, mert a tárcavezető már túl sok kárt okozott az országnak az elmúlt két évben. Ezt mondta Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási bizottságának MSZP-s elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

A szocialista politikus úgy fogalmazott, nem Fellegi Tamás tárca nélküli minisztertől, vagy más miniszterektől kellene megválni, “hanem a jobbkéztől, Matolcsytól, aki ennek az országnak és az ebben az országban élő, dolgozó embereknek (…) is túl sok kárt okozott már az elmúlt két esztendőben”. Gúr Nándor szerint az elmúlt két év “impotens gazdaságpolitikája” a munkaadók részbeni kiszolgáltatottságához és a munkavállalók mélyszegénységbe juttatásához vezet. A politikus úgy véli, a foglalkoztatás és a munkanélküliség tekintetében az elmúlt két év nem reménykeltő, hanem sokkal inkább “tragédiák sokaságához vezet”, hiszen ma százezerrel kevesebb ember dolgozik, mint a pénzügyi válság időszakában, és százöven-, kétszázezerrel több a regisztrált álláskereső is.

Hangsúlyozta: emberek tömegei válnak kiszolgáltatottá, kerülnek ellehetetlenült helyzetbe és ilyen körülmények között “ésszerűtlen dolgokra is képesek”, amit szerinte az mutat, hogy januári statisztikák szerint 30 százalékkal nőtt meg a bűncselekmények száma az egy évvel korábbiakhoz képest.

A szocialista politikus a munkából kieső embereket sújtó intézkedések között említette a táppénz mértékének megfelezését és az álláskeresési támogatás összegének és időtartamának csökkentetését. A dolgozókat hátrányosan érintő változások közé sorolta az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését, a munkatörvénykönyvének változásait, valamint az adójóváírás kivezetését, amellyel szerinte 3,5 millió embertől vettek el 5-15 ezer forint közötti összeget. Közölte, az MSZP szerint a munkahelyek számának növeléséhez meg kell változtatni az egykulcsos személyi jövedelemadót és csökkenteni kell az élőmunkára rakodó terheket.