Iskolaőrök helyett őket alkalmaznák

Iskolaőrök helyett őket alkalmaznák

Karácsony GergelyAz LMP szerint nem iskolaőröket, hanem pedagógiai asszisztenseket kellene alkalmazni az iskolákban. Erről beszélt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.

Az iskolaőrök alkalmazása egy valós problémára adott rendkívül rossz válasz – minősítette a kormányzati honlapon szerdán közzétett tervezetet a frakcióvezető-helyettes. Hozzátette: valóban sok gyermek lemorzsolódik, sokan kerülik az iskolákat és az osztálytermekben időnként megjelenik a fizikai erőszak is. Szavai szerint az iskola viszont  nem kaszárnya”, mert nem csak az a cél, hogy fizikailag  rend legyen a termekben, de az is, hogy az iskolákban töltött idő valóban a gyerekek épülésére szolgáljon.    

Felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi kormány  súlyos milliárdokat von ki az oktatásból”,  erőszakosan államosítani” akarja az általános és középiskolákat, miközben  politikailag motivált” módon neveztek ki vezetőket. Hangsúlyozta, hogy pártjuk szerint jó minőségű iskolákra és oktatásra lenne szükség, miközben a pedagógusokat pedagógiai asszisztensek alkalmazásával tehermentesítenék. Utóbbiak külön tudnának foglalkozni azokkal a motiválatlan, lemorzsolódó gyerekekkel, akikre a jelenlegi rendszeren belül a pedagógusoknak nem mindig jut pluszidejük.     Egy szerdán közzétett törvénytervezetből derül ki, hogy iskolaőröket alkalmazhatnának a nevelési és oktatási intézmények a Belügyminisztérium (BM) tervei szerint. Az őrök megakadályozhatnák, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt – igazolatlanul – elhagyják az iskolát, jogosultak lennének betartatni a házirendet, elfogni azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, továbbá meggátolhatnák az intézmény területére való jogosulatlan belépést. Mindennek érdekében módosítanák a tavaly elfogadott, új köznevelési törvényt, hasonlóan a rendőrségről szóló jogszabályhoz, amelyben kimondanák, azt a tanköteles korú diákot, aki nem tudja igazolni, hogy a tanítási óráról vagy az iskolában szervezett kötelező foglalkozásról engedéllyel hiányzik, a rendőrök az igazgatóhoz kísérhetik, vagy a nevelési-oktatási intézménnyel történt előzetes egyeztetés után oda útba indíthatják.