„Elviselhetetlen teher az adóemelés”

„Elviselhetetlen teher az adóemelés”

Széll Kálmán Terv 2.0Az MSZOSZ szerint a Széll Kálmán Terv 2.0. tervezett adóemelései a háztartások egy részének elviselhetetlen terhet jelentenek, miközben a program végrehajtásával nem lesz több biztos munkahely, egyre kevesebben jutnak a tisztes megélhetést biztosító jövedelemhez, a közszolgáltatások pedig drágulnak, vagy nem működnek majd.

A szövetség keddi közleményében azt fejtegeti, hogy a kormány ugyan rádöbbent a valóságra, de téves következtetésekre jutott, mert az államháztartás gondját döntő részben a következetlen gazdaságpolitikai lépések és az elhibázott adórendszer okozza. A kormány kizárólag az államháztartási hiány csökkentését helyezte politikája középpontjába, és ennek érdekében újabb és újabb lakossági terhek bevezetésére készül – írják. Retorikájában a munkavállalókra számít, akikre mindenkor építeni lehet, mert értéket teremtenek, és dolgozni akarnak. Tetteivel azonban egyre lehetetlenebb helyzetbe hozza őket – fogalmaznak.

A sárgacsekk-adó minden magyar háztartás kiadásait több tízezer forinttal növeli meg évente – írja az MSZOSZ. Előre látható, hogy jelentős részük nem lesz képes viselni ezeket a terheket. A tervezett adóemelések eredményeképpen minden jövedelem folyamatosan veszíti el vásárlóértékét – áll a közleményben.

Az MSZOSZ emlékeztet Orbán Viktor hétfői brüsszeli beszédére, amelyben a kormányfő azt mondta: “a magyarok fegyelmezetten elfogadják a kihívások miatt szükséges változásokat”. Az MSZOSZ cinikusnak tartja ezt a kijelentést, amely véleménye szerint jól tükrözi a kormány viszonyát a választókhoz Magyarországon.
“Ahol kísérlet sincs arra, hogy az érintettekkel egyetértésben szülessenek döntések, ahol hangzatos jelszavak mögé bújva szegi meg nap mint nap az ígéreteit a választásokon győztes erő. Ezeknek az intézkedéseknek következtében értelmét veszti az a kormányfői üzenet is, hogy: aki többet dolgozik, az jobban is élhet” – fogalmaznak.