"Semmi pozitív nem történt az elmúlt két évben"

"Semmi pozitív nem történt az elmúlt két évben"

Gúr NándorAz MSZP szerint az elmúlt két évben sem a gazdaságban, sem a foglalkoztatáspolitikában nem történt semmi pozitív, csökkent a foglalkoztatottak száma és romlottak a gazdasági növekedési kilátások is.

Gúr Nándor, az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, 2010 tavaszán a Fidesz azt ígérte, hogy radikálisan csökkentik az adókat, növelik a gazdaság teljesítményét, egymillió új munkahelyet teremtenek. Ehhez képest a szocialista képviselő szerint két év elteltével inkább rossz irányba változott a helyzet. Kifejtette, hogy a gazdasági növekedéssel kapcsolatos korábbi négy-öt százalékos kilátást stagnálásra módosították, az egymillió új munkahely ígéretéhez képest pedig csökkent a foglalkoztatás. A gazdasági szféra által foglalkoztatottak száma folyamatosan csökken, a számokat közfoglalkoztatással akarják javítani – tette hozzá Gúr Nándor. 

A pályakezdő fiatalok húsz százaléka nem talál munkát, negyven százalékkal növekedett a több mint egy éve állást keresők száma. Az összes álláskereső ötven százaléknak pedig csak általános iskolai végzettsége van – közölte. Ennek javítása érdekében a kormány semmit nem tett – mondta Gúr Nándor, hozzátéve, Orbán Viktor és Matolcsy György olyan gazdaságpolitikát folytat, amelynek nincs biztos foglalkoztatáspolitikai hozadéka.