Arany oroszlánmajmocskák Szegeden

Arany oroszlánmajmocskák Szegeden

Arany oroszlánmajmocskák (Leontopithecus rosalia) születtek a Szegedi Vadasparkban; ez az első alkalom, hogy a fajmegmentési program keretében tartott pár szaporodott a Tisza-parti város állatkertjében. Erről tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Az arany oroszlánmajmocska jelképállata mindannak a munkának, amit az állatkertek és a természetvédelmi szervezetek folytattak a legkisebb majmok, a karmosmajmok megmentéséért. Nemcsak szépsége és ritkasága miatt, hanem annak okán is, hogy a vadon már egyszer kipusztultnak tekintett fajt közös erővel sikerült megmenteni a teljes kihalástól. A Vadaspark munkatársai éppen emiatt várták már régóta, hogy arany oroszlánmajmocskák szülessenek, de éppen ez a faj volt az, ahol a szerencse nem segített. Egészen április 29-ig, amikor életképes kölykök születtek. Az előzmények miatt a gondozók féltve óvták a két kis oroszlánmajmocskát. Születésük napjai ugyanis nagyon magas látogatottságúak voltak, ezért az anya idegességét látva az állatkert munkatársai elzárták a majmok házát a vendégek elől.     A Franciaországból érkezett apa és a Csehországból érkezett anya amúgy is félénkebb természetű, mint minden más karmosmajom, és most is gondosan rejtették, óvták kicsinyüket. Szűk két héttel a születés után azonban az éles szemű látogatók már megfigyelhetik a családot, és persze a főleg a hím hátán lovagló kicsiket. A karmosmajmokra hajdan az erdőirtás mellett az állatbefogások és állatkereskedelem jelentette a legnagyobb veszélyt, hiszen ezrével importálták őket észak-amerikai és európai intézetekbe, illetve hobbiállatnak. A nevét aranyvörös szőréről és a fejet körülvevő sörényről kapó faj túlélését még is ennek köszönheti, hiszen ahogy felgyorsult a Brazília délkeleti részén található atlanti-partvidéki esőerdőrendszer kiirtása, az élőhelyét vesztett majmokra a biztos pusztulás várt. 

A vadon már kipusztultnak vélt faj megmentéséért nemzetközi összefogásban küzdöttek az állatkertek és a természetvédelmi szervezetek. A visszatelepítés sikeres volt, a jelenleg vadon élő közel ezer arany oroszlánmajmocska harmada állatkertben született, majd visszavadított egyed. Bár a hajdani esőerdőrendszer mindössze nyolc százaléka maradt fenn, az állatvédők bíznak benne, hogy az arany oroszlánmajmocskát sikerült így megmenteni a kipusztulástól.     A Szegedi Vadaspark is a fajmegmentési program keretében tartja az arany oroszlánmajmocskákat, amelyek „tulajdonosa” nem az állatkert, hanem végső soron a brazil állam.

Kapcsolódó cikkek