Átalakul a kormány

Átalakul a kormány

Lázár János és Rogán Antal, új erőviszonyokLázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A hírt maga a miniszterelnök jelentette be pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Lázár Jánost a frakcióvezetői székben Rogán Antal váltja, az IMF-főtárgyalói poszton pedig Varga Mihály követi Fellegi Tamást. Rogán Antal azt mondta, megtiszteltetésnek tartaná, ha felkérnék frakcióvezetőnek, Varga Mihály pedig az IMF-tárgyalások mihamarabbi megkezdését tűzte ki célul. Az ellenzéki pártok bírálták az átalakítást.

Lázár Jánost,, aki el is vállalta a Miniszterelnökség vezetését, így le kell mondania hódmezővásárhelyi polgármesteri posztjáról, Rogán Antal, az V. kerület polgármestere, a parlament gazdasági bizottságának elnöke válthatja a Fidesz-frakció élén – közölte a kormányfő, a Fidesz elnöke. Elmondta, pártja elnöksége is támogatja, hogy Rogán Antalt javasolja a képviselőcsoportnak a frakcióvezetői posztra. 

A Miniszterelnökséget jelenleg vezető államtitkár, Varga Mihály június 1-jétől Fellegi Tamás utódja lesz, vagyis tárca nélküli miniszterként ő vezeti majd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat. A miniszterelnök pénteken úgy válaszolt a kormányátalakítást firtató kérdésre: “megvagyok az egésszel, készen vagyok”. 

Rogán Antal, a főváros V. kerületének fideszes polgármestere óriási megtiszteltetésnek tartaná, ha felkérnék a Fidesz parlamenti frakcióvezetői posztjának betöltésére. A polgármester az MTI-nek nyilatkozva arról is beszélt, hogy ha megkapja ezt a tisztséget, azt szeretné elérni, hogy az indulatok helyett az érvek nagyobb teret kapjanak a parlamenti munkában a következő években. Ha ebben csak egy kicsit sikerülne előrelépni, azt komoly eredménynek tartanám – tette hozzá.     Mint mondta, számára fontos, hogy a frakcióvezetői munkában, ha a képviselőcsoport megválasztja a posztra, meghallja és tiszteletben tartsa majd mások véleményét is. 

Varga Mihály, aki június elsejével váltja Fellegi Tamást az IMF-főtárgyalói poszton az MTI-nek azt mondta, azon dolgozik majd, hogy mihamarabb meginduljanak a hivatalos megbeszélések Magyarország és a nemzetközi szervezetek között. A jelenleg a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként megtisztelőnek nevezte az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszteri posztra való kormányfői felkérést, amelyet köszönettel elfogadott. Kifejtette, a következő napokban konzultálni fog Fellegi Tamással a folyamatban lévő ügyekről, majd lezajlik köztük az átadás-átvétel is. A szervezeti átalakítások nyomán június 1-jétől három államtitkár fog dolgozni a Miniszterelnökségen. Közülük Lázár János veszi át Varga Mihály helyét, Győri Tibor jogi munkát végez majd, Szijjártó Péter pedig a miniszterelnök nemzetközi kapcsolataiért lesz felelős – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. 

Az MSZP szerint nem az ország, hanem a miniszterelnök érdekeit szolgálja a kormányátalakítás. Burány Sándor országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón azt mondta, a kabinet politikáját kellett volna átalakítani a kormányzás félidejében, a személycserék viszont csak Orbán Viktor hatalmi érdekeit szolgálják. Példaként hozta, hogy Lázár János Fidesz-frakcióvezető államtitkári kinevezésével kénytelen feladni “hátországát”, lemondani polgármesteri címéről Hódmezővásárhelyen. Szerinte ez azt jelzi, hogy a miniszterelnök igyekszik függőségi helyzetbe hozni mindenkit, aki az utódjaként jöhet szóba.  

A Jobbik úgy látja, hogy a pénteken bejelentett kormányátalakítástól alapvető változás nem várható, nem személyi változásokra van most már szükség, mert önmagában ezek nem oldják meg az ország problémáit. Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő azt mondta, gazdaságpolitikai fordulatra lenne szükség, amelynek legfontosabb eleme az egykulcsos adórendszer eltörlése lenne, de a kormány ehelyett a most bejelentett változtatásokkal csak a jelenlegi sarcolásra és megszorításra alapuló politika folytatása mellett kötelezte el magát. 

Az LMP szerint a kormányzati személyi változások azt mutatják, hogy a kabinet egyre gyorsuló tempóban száguld a rossz irányba. Jávor Benedek frakcióvezető budapesti sajtótájékoztatóján elhibázottnak nevezte a kormányátalakítást és úgy fogalmazott, hogy most politikai verőemberek kerülnek pozícióba. 

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor pénteken bejelentett kormányátalakításával semmi nem történt. Teljesen mindegy ugyanis, hogy ki lesz miniszter, illetve államtitkár és a mostani  átszervezés egyúttal az IMF-tárgyalások eddigi bukásának beismerése – fogalmaz az ellenzéki párt pénteki közleményében.

Kapcsolódó cikkek