"Nem ment el az ország esze"

"Nem ment el az ország esze"

Mesterházy AttilaMesterházy AttilaNem először volt módom pártelnökként látogatást tenni az Amerikai Egyesült Államokban. A legnagyobb ellenzéki párt vezetőjének, mondhatni, munkaköri kötelessége, hogy nézeteit, terveit, szándékait megismertesse a szövetséges országok véleményformálóival. Így kezdi eheti írását Mesterházy Attila.

“Demokráciákban ez teljesen normális gyakorlat. Ezekben az országokban mindenki tudja, hogy senki sincs örökké hatalmon, ezért fontos lehet, mit mond egy ellenzéki politikus. A kormányról mondott kritika errefelé nem számít hazaárulásnak, hiszen nyilvánvaló, hogy ha egyetértenénk a kormánnyal, akkor nem volnánk ellenzékben. A mai helyzetben az ilyen utazásoknak akár Európában, akár a tengerentúlon különösen nagy jelentősége van. Az Orbán-kormány két év alatt szétdúlta nemzetközi kapcsolatainkat is. Ma ott tartunk, hogy nem tudjuk kihasználni annak a történelmi helyzetnek az előnyét, hogy a világ legerősebb államával azonos szövetségi rendszerben vagyunk, amellyel elveink és érdekeink egyaránt találkoznak. Ehelyett az Egyesült Államokkal és európai partnereinkkel folytonos vitákat generál a jelenlegi kormány. Ezért alakulhat ki egyesekben az a téves képzet, hogy az amerikaiak és az európaiak szemben állnak velünk, s nekünk más külpolitikai prioritásokat kellene találnunk. Szerintem meg nem kellene. Az euroatlanti kapcsolatok híveként, egy ilyen szövetségi rendszerben gondolkodó párt elnökeként és Magyarország érdekeivel tisztában lévő politikusként fontos feladatomnak tekintem, hogy tisztázzam. Nem változtunk meg, továbbra is ebben a szövetségi rendszerben gondolkodunk. Az ezzel ellentétes jelzések egy meghatározott pártszövetséghez köthetők, amely jelenleg kormányoz, valamint egyetlen szélsőséges párthoz, amely ellenzékben van. Ettől azonban még a nyugatos elkötelezettség, a demokratikus népek közösségéhez való tartozás szándéka a többségben megmaradt.

Az euroatlanti kapcsolatok híveként, egy ilyen szövetségi rendszerben gondolkodó párt elnökeként és Magyarország érdekeivel tisztában lévő politikusként fontos feladatomnak tekintem, hogy tisztázzam: nem változtunk meg, továbbra is ebben a szövetségi rendszerben gondolkodunk. Az ezzel ellentétes jelzések egy meghatározott pártszövetséghez köthetők, amely jelenleg kormányoz, valamint egyetlen szélsőséges párthoz, amely ellenzékben van. Ettől azonban még a nyugatos elkötelezettség, a demokratikus népek közösségéhez való tartozás szándéka a többségben megmaradt. Fontos továbbá azt is tudatni, hogy a demokrácia hívei nem tűntek el Magyarországról. Az Orbán-kormány szereti úgy beállítani a magyarországi helyzetet, mintha gonosz külföldi hatalmak rárontanának a magyar függetlenségre, mikor kritikát fogalmaznak meg. Pedig a dolog nem így áll. A történet azzal kezdődött, hogy a magyar kormány hozott számos döntést, amellyel a demokráciát, az itt élők, a magyar emberek jogait csorbította. Amikor Amerika bírál, akkor azt Orbán Viktor úgy állítja be, mintha a hazát bírálnák. Pedig nem: a miniszterelnök egyes lépéseit kérdőjelezik meg és fogadják értetlenséggel. Mikor az amerikai kormányzat vagy az amerikai sajtó a demokratikus jogok szűkítését szóvá teszi, azzal éppen hogy nem a magyar emberek ellen cselekszik. Ellenkezőleg. A magyar emberek jogai, szabadsága, jövője érdekében szólal fel. A magyar szocialisták nem felejtették el, hogy a szövetségi rendszer, amelynek tagságára büszkék vagyunk, nem csak érdekekre, hanem elvekre is épül. Most, az amerikai választási kampányban is megmutatkozik, hogy a viták, a kemény küzdelem ellenére milyen becsben tartják a demokrácia közös értékeit. A hazafiság Amerikában egyet jelent a demokrácia gyakorlásával. Ezt jó lenne nekünk is megtanulni. Magyarország számára fontos volna, hogy ezeket az értékeket megbecsülje és fejlessze, ne hagyja, hogy megfosszák a szabad vélemény, a szabad választás, a szabad vallásgyakorlás, a szabad életforma-választás jogától. Végtelenül nagyra tartom ezeket az értékeket, amelyeket én természetesen európai szociáldemokrata szemüvegen keresztül ítélek meg, a szabadságnak ebben a változatában hiszek elkötelezetten. A lényeg azonban a szabadság és a demokrácia értékeinek közössége, és ezt az értékközösséget megerősíteni szeretném, mert ez a magyar emberek érdeke. Szakértőkkel, politikusokkal, újságírókkal beszélgetve azt igyekeztem megmutatni, nem ment el az ország esze. A demokrácia hívei még mindig többségben vannak. Magyarországra lehet számítani és Magyarország is számít a szövetségeseire. Szükségünk lesz rájuk, mikor már nem a Fidesz lesz hatalmon.” – fogalmazott az MSZP elnök-frakcióvezetője.