Ajánlat Magyarországnak

Mesterházy AttilaMesterházy AttilaElkészült az MSZP programjának vitairata. Az Ajánlat Magyarországnak elnevezésű dokumentumot Mesterházy Attila pártelnök mutatta be szerdán Budapesten.

A vitairat sorra veszi a teendőket a jogállam és demokrácia, a munkahelyteremtés és a gazdaságpolitika, az esélyegyenlőség és a nemzetközi együttműködés területén. Mesterházy Attila a német szociáldemokrata párt alapítványa, a Friedrich Ebert Stiftung és a József Attila Alapítvány konferenciáján elmondta, programvázlatuk olyan ajánlat, amely egy igazságosabb Magyarországhoz vezet, az új baloldali politika célja, hogy ne csak a gazdaság állapotát, hanem az emberek helyzetét, életminőségét is jobbá tegyék.

Szavai szerint Európa ma a baloldalra figyel, és azzal, hogy Francois Hollande megválasztásával Franciaországot tizenhét év után ismét baloldali elnök vezeti, új fejezet kezdődik a válságkezelésben: a döntően a hiány visszaszorítására és a megszorításokra alapozott konzervatív politikát a munkahelyteremtést és a növekedés beindítását célzó baloldali program válthatja fel. Azt mondta, az új baloldali politika a rövid távú gondolkodás helyett a hosszú távú tervezésre épít, a társadalmi különbségek csökkentése érdekében határozottabb állami beavatkozást tart szükségesnek – tudva, hogy az életminőség javítása, az egyenlőtlenségek felszámolása állami feladat, de egyben minden érintetett közös felelőssége -, valamint szélesítené a demokratikus részvétel kereteit.

Az MSZP programjáról szólva kifejtette, hogy együttműködésre építő, kiszámítható, a zöld gazdaságban rejlő lehetőségeket kiaknázó gazdaságpolitikát ajánlanak az országnak. Két évvel a parlamenti választások előtt még nincs itt az ideje a választási program meghirdetésének, de a szocialisták politikájának középpontjában már nem a kormány bírálata áll, hanem annak végiggondolása, hogy mitől lesz több munkahely, miből lesznek nyugdíjak, milyen legyen az oktatási rendszer, hogyan lehet segíteni a vállalkozásokat – jelezte.

Mesterházy Attila arról is tájékoztatott, hogy az MSZP párbeszédet indít, és vitairatát a következő hónapokban megvitatja az emberekkel, a civil és a szakmai szervezetekkel, az érdekképviseletekkel. Hangsúlyozta azt is, hogy a dokumentumban csak reális, teljesíthető ígéreteket fogalmaztak meg, és bár építenek a baloldali kormányok eredményeire, nem a 2010 előtti állapotok helyreállítását célozzák.

Az Ajánlat Magyarországnak elnevezésű dokumentum kiindulópontja, hogy az Orbán-kormány két éve alatt drámai mértékben romlott az ország gazdasági és társadalmi állapota, a kormánytöbbség megszüntette a jogbiztonságot, lebontotta a demokratikus intézményeket, “totális hatalomra tört”, a félelem és függőség légkörét alakította ki, miközben a jómódúaknak kedvező jövedelemátcsoportosítást hajtott végre. A szocialisták szerint ezért átfogó rendszerkorrekció szükséges a jogállami normák, a fékek és ellensúlyok helyreállításához, valamint a fenntartható szociális piacgazdaság megteremtéséhez, ennek első lépése pedig a párbeszéd megkezdése.

A programvázlat szükségesnek ítéli az Alkotmánybíróság jogkörének helyreállítását, a korábbi ombudsmani rendszer visszaállítását, az Állami Számvevőszék, a Költségvetési Tanács, az ügyészség, a bíróságok és a média függetlenségének biztosítását. A kormányváltást követően szükséges első intézkedések egyikeként említi a munka törvénykönyvének megváltoztatását, a munkavállalói jogok védelmét, lényegesnek tartja a progresszív adóztatást, az igazságos, szolidáris szociális rendszert és hogy minden családban legyen legalább egy kereső. A szakpolitikai programok kidolgozását végző – az MSZP-s Szekeres Imre vezette – József Attila Alapítvány programalkotó munkájába nagyjából száznegyven szakértő kapcsolódott be.