Június közepén kezdődik a Hagyó-per

Június közepén kezdődik a Hagyó-per

Hagyó MiklósHagyó MiklósA vádirat ismertetésével kezdődik Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társainak büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken június 13-án. A bíróság az év végéig 29 tárgyalási napot tűzött ki.

Sárközy Szabolcs, a törvényszék szóvivője, elmondta, az egykori főpolgármester-helyettest és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A kiemelt jelentőségűnek minősülő ügyben – a nyári ítélkezési szünet előtt – július 13-án is lesz tárgyalás, majd szeptember 11. és december 18. között folytatódik a per.

Sárközy Szabolcs hangsúlyozta, az első tárgyalási napon a vádiratot ismertetik, ekkor kép- és hangfelvételek – a vonatkozó jogszabályi előírások betartása mellett – készíthetők. A bizonyítási eljárás során azonban további kép- és hangfelvételek a bírói tanács elnökének előzetes engedélyétől függően készíthetők a Büntetőeljárási törvény hatályos rendelkezése szerint – fűzte hozzá.

A tárgyalást a törvényszék legnagyobb termében, a díszteremben tartják. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde februárban jelölte ki a Kecskeméti Törvényszéket az ügy elbírálására, azzal az indokkal, hogy az eredetileg illetékes Fővárosi Törvényszék rendkívüli munkaterhei miatt másik bíróság kijelölése nélkül ésszerű időn belül nem lett volna biztosítható az eljárás befejezése. A Hagyó-ügyben eljáró védők többsége áprilisban az Alkotmánybírósághoz fordult az eljáró bíróság kijelölése miatt, és kérték a megítélésük szerint alaptörvénybe és nemzetközi szerződésbe ütköző azon jogszabályok megsemmisítését, amelyek lehetővé teszik, hogy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság helyett az OBH elnöke másik bíróságot jelöljön ki anélkül, hogy döntése ellen jogorvoslatot biztosítana. Az alkotmányjogi panaszról az alkotmánybíróság még nem döntött. A volt szocialista főpolgármester-helyettest az országgyűlési választások után nem sokkal, 2010. május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba, majd 2011 februárjától júniusáig házi őrizetben volt, azóta szabadlábon védekezhet.