Állami pénz kell a választási kampányokra

Állami pénz kell a választási kampányokra

Lázár JánosLázár János szerint a választási kampányokat döntően állami pénzből kell finanszírozni. A Fidesz frakcióvezetője, aki a jövőben a Miniszterelnökséget irányítja majd államtitkárként, hétfői sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy a képviselőcsoport jövő kedden dönt az utódjául jelölt Rogán Antal megválasztásáról.

rbán Viktor pártelnök-miniszterelnök a Fidesz országos választmányának múlt heti ülésén ajánlotta megfontolásra, hogy a következő két évben – az ország nehéz gazdasági helyzete miatt – függesszék fel a pártok költségvetési támogatását. Ez a kérdés még nem került szóba a kormánypárti frakciószövetség hétfői frakcióülésén – válaszolta Lázár János az ezt firtató kérdésre, hozzátéve, a jövő héten tájékoztatni fogja a Fidesz elnökségét az ellenzéki pártokkal és civil szervezetekkel a párt- és kampányfinanszírozásról folytatott egyeztetésekről. 

Elmondta azt is, a társadalomnak tudomásul kell venni, hogy a többpárti demokrácia pénzbe kerül és a választási kampányokat döntően állami pénzből kell finanszírozni. Arra a kérdésre, hogy akár Orbán Viktorral is vitába száll-e ebben a kérdésben, úgy válaszolt: ha valakivel, a kormányfővel lehet értelmes vitákat folytatni.     A frakcióvezető ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő országokban rendre felvetődik a pártok költségvetési támogatásának csökkentése. Véleménye szerint azonban a pártok két választás közötti támogatását és a kampányfinanszírozást külön kell választani. Kitért arra, hogy a pártok több megbeszélést is folytattak már a párt- és a kampányfinanszírozás átalakításáról, és a főbb kérdésekben egyetértésre jutottak, így a Transparency International kezdeményezésére a hat parlamenti párt közös nyilatkozatban vállalta, hogy ősszel olyan törvényt fogadnak el, amely biztosítja az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot ezen a területen. Az MTI kérdésére Lázár János arról is beszélt, hogy a választási eljárási törvényt “belátható időn belül” belül az Országgyűlés elé terjesztik, s arról szeptember-októberben folytathat vitát, majd dönthet a Ház. Ez rendezheti a határon túli magyarok szavazati jogával összefüggő további kérdéseket. Orbán Viktor ugyanis vasárnap Chicagóban, helyi magyarok előtt azt mondta, hamarosan megszületik az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy levélben is szavazhassanak a kettős állampolgárok a magyar parlamenti választáson.

Lázár János elmondta még, hogy a hétfői frakcióülésen az új büntető törvénykönyv (Btk.) is téma volt. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, több nyitott kérdés van még, és a képviselőcsoporton belül is vita várható a jogos védelem határairól. Továbbá közölte, hogy a Fidesz-frakció jövő kedden reggel dönthet Rogán Antal frakcióvezetővé választásáról. A belvárosi polgármestert, a parlament gazdasági bizottságának elnökét Orbán Viktor jelölte a Miniszterelnökség élén Varga Mihályt váltó Lázár János helyére.

Kapcsolódó cikkek