Nyomoznak a mártíremlékmű meggyalázása miatt

Nyomoznak a mártíremlékmű meggyalázása miatt

meggyalázott mártír emlékműKözösség elleni izgatás bűntettének gyanúja miatt indított nyomozást a Duna-parti mártíremlékmű meggyalázása ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A fővárosi Duna-parton lévő emlékműre péntekre virradóra festettek antiszemita feliratokat. Az MTI megkeresésére küldött tájékoztatásában a BRFK kommunikációs osztálya azt írta, az üggyel kapcsolatban azonnal megkezdték az információgyűjtést és a tanúk felkutatását, a XIII. kerületi kapitányság pedig ismeretlen tettes ellen rongálás vétségének gyanúja miatt megindította a nyomozást. Ennek során a beszerzett adatok elemezését, majd értékelését követően az ügy átkerült a BRFK szervezett bűnözés elleni főosztályára, ahol közösség elleni izgatás bűntettének gyanúja miatt nyomozást indítottak ismeretlen tettes ellen – tudatta a rendőrség.

Az egyik nagy hírportálnak az egyik olvasó beküldött egy képet, amelyen a következő szerepelt: “Nem a ti országotok, mocskos zsidók!”, “Oda lesztek belelőve” és a “Köszönjétek Dánielnek!” A mondatokat fekete festékkel fújtak rá a XIII. kerületi szoborcsoport talapzatára.

A történteket a XIII. kerületi önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is elítélte, hasonlóan az LMP XIII. kerületi szervezetéhez, amely az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta, felháborítónak tartja a szoborrongálást, egyúttal közös fellépést sürgetett, hogy bebizonyosodjon: “Magyarország az európai utat választja, és nem hagyjuk, hogy a rasszista, antiszemita és homofób provokációk letérítsenek erről az útról”. Legutóbb, kedden Raoul Wallenberg svéd diplomata budapesti szobrára tettek ismeretlenek disznólábakat. Ez ügyben a rendőrség garázdaság miatt indított eljárást.

A “Köszönjétek Dánielnek” felirat arra utalhat, hogy Dániel Péter ügyvéd május 16-án hajnalban vörös festékkel leöntötte a május 13-án a Somogy megyei Kerekiben felavatott életnagyságú Horthy Miklós-szobrot, amelynek nyakába “Tömeggyilkos, háborús bűnös” feliratú táblát akasztott, és az erről készült fényképeket megosztotta egy közösségi oldalon.