Szőrös tatu a Nyíregyházi Állatparkban

Szőrös tatu a Nyíregyházi Állatparkban

tatu

A fiatal hím Németországból került a szabolcsi megyeszékhelyre, és péntektől a látogatók is megtekinthetik a park Trópusi házában, ahol egy törpe lajhármakival él társbérletben – közölte Révészné Petró Zsuzsa szóvivő pénteken az MTI-vel.
    
A páncélos vendégízületesekhez tartozó, 32-44 centiméter hosszú, átlagosan 1,6-1,8 kilogramm súlyú állat Dél-Amerikában a félsivatagok, pampák és ritkás erdőségek lakója. Hátát és feje tetejét kemény páncél védi, míg a hasi oldala védtelen, de ehhez a ragadozók nem tudnak hozzáférni, mivel hosszú karmaival veszély esetén villámgyorsan beássa magát a földbe, és ilyenkor csak páncélja látszik ki.
    
Az állat elnevezését onnan kapta, hogy a legalább tizennyolc övből álló hátpáncélján durva szőrök meredeznek. Hét-nyolc öv mozgathatóan ízesül, ezért összegömbölyödve meg tudja védeni hasát.
    
Mivel a természetben magányos életmódot folytat, így az új nyíregyházi jövevény, a Totoo névre keresztelt állat egyedül is jól érzi magát.
    
A szóvivő hozzátette, hogy az armadillók a természetben mindenevők, az állatparkban ennek megfelelő takarmányt kapnak. A kis állat kedvence egy speciális keverék, amely összeturmixolt marhaszívből, túróból, joghurtból, zabpehelyből, mézből és vitaminokból áll.