„Nincs okuk ünnepelni a pedagógusoknak”

„Nincs okuk ünnepelni a pedagógusoknak”

Osztolykán ÁgnesAz LMP szerint a tanároknak semmi okuk sincs az örömre a vasárnapi pedagógusnapon, mivel megbukott a kormány kétéves oktatáspolitikája.

Osztolykán Ágnes, a párt parlamenti képviselője vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a pedagógus szakszervezetek fővárosi demonstrációjára utalva hangsúlyozta, a tanároknak nem maradt más eszközük, mint utcára vonulni. Az ellenzéki képviselő mindenekelőtt azt kifogásolta, a kormány – mint mondta – úgy államosítja az oktatási intézményeket, hogy annak részleteit még a fideszes városvezetők sem ismerik. Kiemelte továbbá, a Széll Kálmán Terv 2.0-ból arra következtetnek, hogy elhalasztják a pedagógus életpályamodell bevezetését, vagyis szerintük egyértelművé vált: ez az elképzelés csak blöff volt a kabinet részéről. Osztolykán Ágnes kifogásolta a Nemzeti alaptantervet is, mondván, az úgy korlátozza a pedagógusok munkáját, hogy közben növeli óraszámukat. “Vagyis visszatérnek arra a poroszos berendezkedésre, amikor a mennyiség és nem a minőség számít” – fogalmazott.

A politikus a tankötelezettség korhatárának csökkentése ellen is felemelte a szavát, mondván 16 éves fiatalokat tesznek a “multik áldozatává” azzal, hogy kilökik őket arra a munkaerőpiacra, ahol jelenleg sokan diplomával sem boldogulnak. Az LMP ezzel szemben olyan “oktatáspolitikai vízión” dolgozik, amelynek révén “2014 után egyik gyereket sem hagynák az út szélén”. A tanítás minőségét pedig olyan kiegyenlítetté tennék, hogy ebből a szempontból nem lenne különbség a vidéki kis falu és a budapesti elitgimnázium között – tette hozzá Osztolykán Ágnes.

Kapcsolódó cikkek