Mire jó még a nemzeti konzultáció? Ételre váltják Orbán Viktor leveleit

Mire jó még a nemzeti konzultáció? Ételre váltják Orbán Viktor leveleit

Meglepő méretű jótékonysági roham indult a hétvégén. A vegyipari szakszervezet felhívására tömegével érkeztek a konzultációs levelek a VDSZ-hez, hogy a használt papír árával támogassák az esztergomi éhező gyerekeket.

Sokan személyesen vitték a budapesti székházba, de még többen a pedagógus szakszervezet tüntetésén adták oda a VDSZ aktivistáinak bontatlanul a borítékokat. Az ötletgazda tavaly, az első konzultáció alkalmával indított akcióján másfél milliónál több levelet gyűjtött. Annak az árából is gyerekeket támogatott.

A szervezőket, a vegyész szakszervezet (VDSZ) vezetőit is meglepte a miniszterelnöki konzultációs levelekre meghirdetett újabb jótékonysági akciójuk sikere. Sokan amint megkapták, olvasatlanul adták is tovább a gyűjtőbe a borítékokat. Már most tömegével érkeznek az papír-adományok, hogy az újrahasznosítás árából legalább egy tál meleg ételt vehessenek majd az éhező gyerekeknek. A szervezetnél június végéig várják a küldeményeket, s remélik, hogy akciójuk minden eddiginél nagyobb sikerrel zárul – jelentette ki Székely Tamás elnök. A bevételből ezúttal a helyi politikai vita miatt rendszeres étkeztetés nélkül maradt esztergomi óvodásokat fogják támogatni. Mint ismert, a VDSZ tavaly már az első, a szociális konzultáció témában írt, később pedig a nyugdíjasoknak címzett Orbán-leveleket is összegyűjtötte, használt papírként továbbadta, s a több százezer forintos bevételt egy alapítványon keresztül a gyerekek étkeztetésére fordította. A népszerűséget mindennél jobban jelzi, hogy a mostani konzultáció kapcsán már nemcsak a VDSZ, hanem több politikai és civil szervezet is meghirdette a saját gyűjtési akcióját. Székely azonban örül a fejleménynek, mert úgy véli, nem az számít, hogy milyen szervezetnek a logójával ellátott gyűjtőbe dobják az emberek a miniszterelnök levelét, hanem az, hogy ezt minél többen tegyék meg. Ezzel ugyanis még több gyereken segítenek, miközben egyértelműen kifejezhetik véleményüket a szemfényvesztő, drága konzultációs cirkuszról.

„A VDSZ-nél felháborítónak tartják, hogy a miniszterelnök több százmillió forintot költ azoknak a kérdéseknek a postázására, amelyekről már döntött úgy, hogy az előkészítési szakaszban teljesen figyelmen kívül hagyta a nép akaratát. Ez álságos és a tömegek félrevezetésére való módszer, ami ellen a VDSZ a küldemények begyűjtésével – is – tiltakozik. Az elnök felszólítja az embereket, csatlakozzanak az akcióhoz.A szakszervezet a gyűjtésre a saját székházában erre a célra egy új szemeteskukát rendszeresített, ebbe bárki észrevétlenül bedobhatja az adományát, nem kell attól tartania, hogy bármilyen módon nyilvántartásba veszik. A VDSZ június 30-áig fogadja a küldeményeket a budapesti székházában (1068 Budapest, Benczúr utca 45.) a településeken működő civil- és szakszervezeteknél.” – közölte a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.