Napirenden az LMP népszavazási kezdeményezése

Napirenden az LMP népszavazási kezdeményezése

OrszágházAz Országgyűlés mai ülésén dönt arról, megtartsák-e a népszavazást az LMP részről feltett négy kérdésben. A képviselők emellett szavazhatnak a további afganisztáni magyar katonai szerepvállalásról és a katasztrófavédelmi hozzájárulás eltörléséről is.

A parlament hétfőn a megszokott időben, 13 órakor kezdi munkáját napirend előtti felszólalásokkal, amelyet az interpellációs időszak követ. A határozathozatalok alatt ezután elsőként a Roma Integráció Évtizede Program stratégiai terv és a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia összhangjáról szóló jelentést fogadhatja el a Ház, majd döntenek az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) műveleteiben történő további magyar katonai szerepvállalásról és a katasztrófavédelmi hozzájárulás eltörléséről. A Ház az LMP részéről feltett kérdésekről is elrendelheti vagy elvetheti a népszavazást. Az Országgyűlés azt követően dönthet, hogy az ellenzéki párt átlagosan csak mintegy százharmincötezer érvényes aláírást gyűjtött kérdéseihez. Az LMP arról kérdezné a lakosságot, hogy egyetértenének-e azzal, hogy az alapszabadság kétharmadát a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban legyen köteles kiadni, továbbá, hogy a tankötelezettség továbbra is a tizennyolc éves kor betöltéséig tartson. Rákérdeznének emellett arra is, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 260 nap legyen-e, illetve arra, hogy meg lehessen-e határozni 100 napnál hosszabb próbaidőt előíró munkaviszonyt.

Emellett a képviselők új jogszabályt fogadhatnak el a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról, valamint változtathatnak a Nemzeti Eszközkezelő működésével kapcsolatos törvényeken. A fentieken túl szavazás várható még a Budapesti Olimpiai Központ, vagyis a Puskás Ferenc Stadion és környéke rekonstrukciójáról és a géntechnológiai törvény módosításáról. Az előreláthatólag kora estig húzódó voksolások után a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvénymódosításról kezdődik vita, majd az Emberi Jogok Európai Bíróságának a Fratanoló kontra Magyarország ügyben hozott ítéletének végrehajtásáról szóló beszámolót tárgyalják a képviselők. Az Országgyűlés kedden, majd csütörtökön folytatja munkáját, utóbb a második Orbán-kormány első két évéről tart politikai vitanapot.