Kőbányán is megnyílt a LÉLEK-ház

Kőbányán is megnyílt a LÉLEK-ház

Kőbánya LélekházÁtadták a kőbányai LÉLEK-házat szerdán. A főváros X. kerületében, a Maglódi úti volt napközis gyermektábor területén található létesítmény a városrész felzárkóztató programjában részt vevő mintegy harminc hajléktalannak ad otthont.

Kovács Róbert (Fidesz-KDNP), Kőbánya polgármestere az átadáson ismertette, hogy a városrészben januárban indult a LÉLEK-program (Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási és Egzisztenciateremtési Közösségi program), amely álláspontja szerint a “felszíni kezelés” helyett valós kiutat mutat a nehéz helyzetbe került embereknek. A kerületvezető arról is tájékoztatott, hogy január óta több mint húsz jelentkező vállalt munkát a kerületgondozásért felelős cégnél, a Kőkertnél, rendszeres jövedelmük van, amiből meg tudják teremteni a későbbi lakhatásukat, tartósan meg tudnak élni.

Az érintettek a 2-4 ágyas szobákkal rendelkező, csaknem 17 millió forintból megújított Maglódi úti házba költöznek, ezzel párhuzamosan pedig megkezdődött 14 önkormányzati bérlakás felújítása is. A modellprogramot tavaly szeptemberben a józsefvárosi önkormányzat indította el a kerületben otthonukat vesztettek felzárkóztatására; a programban résztvevők egyebek mellett egészségügyi ellátást, lakhatást és munkát kapnak, idővel pedig egzisztenciálisan megerősödve önkormányzati lakásokba költözhetnek. A programot a VIII. kerület mellett a IX. és a X. kerület is elindította, s érdeklődött iránta a miskolci, a pécsi és a szombathelyi önkormányzat is.