„Már csak a kormány hisz a tündérmesében”

„Már csak a kormány hisz a tündérmesében”

Burány SándorBurány SándorAz MSZP szerint már csak a kormány hisz a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tollával írt "tündérmesében", optimizmusát azonban egyetlen adat vagy elemzői vélemény sem támasztja alá. Míg a kabinet változatlanul 0,1 százalékos gazdasági növekedésre számít, mindenki más recesszióra készül.

Burány Sándor országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón azt mondta, miután a Költségvetés Tanács növekedési kockázatokra hívta fel a figyelmet a jövő évi – 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számoló – költségvetési törvényjavaslat tervezetéről megfogalmazott véleményében, a kormány egyedül maradt a kedvező gazdasági kilátásokról alkotott reményeivel.

Az MSZP-s képviselő úgy fogalmazott, a jelek szerint Matolcsy György nem hallgat az elemzői véleményekre, “tovább írja a tündérmesét, és ahelyett, hogy helyreállítaná a befektetői bizalmat, ezúttal az Economist szakíróit oktatta ki” a hetilap írására reagáló, Jó hírek a Dunánál címmel a kormányzati honlapon közölt válaszában. De amíg a kormány továbbra is 0,1 százalékos növekedést jósol erre az évre, a Goldman Sachs bankcsoport elemzői 1,5 százalékos visszaesésre módosították idei magyarországi GDP-előrejelzésüket az eddig várt 0,5 százalékos csökkenésről, a mostanáig stagnáló magyar gazdasággal számoló JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató londoni részlege pedig 1,2 százalékos visszaesést valószínűsít – mondta Burány Sándor.

A szocialista politikus azt sürgette, hogy a kormány az MSZP javaslatának megfelelően hajtson végre a munkahelyteremtést ösztönző költségvetési átcsoportosítást és térjen át egy olyan igazságos adópolitikára, amely a belföldi fogyasztás növekedéséhez vezet.