„Hova folynak a roma felzárkózásra szánt pénzek?”

„Hova folynak a roma felzárkózásra szánt pénzek?”

 Szabó TímeaSzabó TímeaNéhány héttel ezelőtt a Romaversitas Alapítvány igazgatója nyílt levélben fordult az emberi erőforrás miniszterhez a Roma Szakkollégiumok megkérdőjelezhető támogatásával kapcsolatban. Erre a levélre azóta sem érkezett válasz, ezért az LMP most ugyanazokkal a kérdésekkel fordul Balog Zoltánhoz, remélve, hogy ezúttal választ kap több fontos kérdésre.

„Az LMP megdöbbenve olvasta a Roma Szakkollégiumok támogatásáról szóló TÁMOP 4.1.1.D pályázat kiírását. A párt úgy látja, hogy a minisztérium a kiírt pályázatokra szánt összeg döntő részét azoknak az egyházaknak szánja, akik roma szakkollégiumaikat ennek a tanévnek az elején indították be, sokszor a Romaversitas Alapítvány aktív segítségét kérve ahhoz, hogy legyen egyáltalán elegendő felmutatható hallgatójuk. Ráadásul a kiírás szerint roma szakkollégium az, ahol megelégszenek azzal, hogy a felvételt nyert hallgatók legalább hatvan százaléka a roma származású.

Az LMP kíváncsi arra, hogyan fog a negyvenszázaléknyi nem roma hallgató esetében az az alapvető célkitűzés megvalósulni, hogy a roma szakkollégium hozzájáruljon a közéleti feladatvállalás iránt elkötelezett, aktív társadalmi párbeszédet folytató cigány értelmiségiek képzéséhez? Szintén nem érthető, hogy a lakhatással (például a lakószobákkal) kapcsolatos rezsiköltség a projekt keretében miért nem számolható el, miközben a projekt időszaka alatt a szakkollégiumi tagoktól a lakhatásért díj szedhető, és miközben aránytalanul sok költhető olyan dokumentumokra, amelyek a tizenöt éve működő Romaversitas Alapítványnál ingyenesen hozzáférhetőek.

Sajnos valószínű, hogy a pályázatban a közpénzeket finoman szólva egyáltalán nem hatékonyan fogják elkölteni. Figyelemre méltó, hogy sem a kiválasztási kritériumok között, sem máshol nem találtuk a legfontosabb számítást; azt, amely megmutatná, hogy mennyi az egy diákra jutó fajlagos költség összege. A pályázati kiírás elvárt minimum/maximum adatait figyelembe véve gyors fejszámolást végeztünk: 1,15 milliárd forintos keretösszeggel, kilenc nyertes pályázóval és a program végére elérendő 25-25 fős hallgatói létszámmal kalkulálva azt az eredményt kaptuk, hogy a programban részt vevő fiatalokra fejenként egy kisebb vidéki ház árát (5,1 millió forintot) szándékoznak fordítani. Ez – különösen a gazdasági válság, az új adók, a MACIKA ösztöndíj megszűnésének és a tandíj bevezetésének évében – költséghatékonysági kérdéseket vet fel. Felmerül a gyanú, hogy 225 (vagy esetleg csak 135) roma hallgatóra hivatkozva Magyarországon még soha nem látott összeget fognak elkölteni roma felzárkóztatás vagy esélyteremtés címén. Szívből reméljük, hogy az Állami Számvevőszék legközelebbi, romákra költött pénzekről szóló jelentése ezt az összeget a maga helyén és módján fogja kezelni. Az LMP írásbeli kérdéssel fordult a nemzeti erőforrás miniszterhez, hogy választ kapjon ezekre és más, a pályázattal kapcsolatos egyenlőre érthetetlen kérdésekre.”- közölte Szabó Tímea, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság lmp-s alelnöke.

Kapcsolódó cikkek