Szükség van a polgárőrökre

Szükség van a polgárőrökre

Pintér SándorPintér Sándor, fotó: Bugány János/MTIBár a közbiztonság és a közrend megteremtése, illetve fenntartása állami monopólium, ez a munka nehezebb és sikertelenebb volna a polgárőrség segítsége nélkül, ezért a tárca fejleszteni kívánja velük az együttműködést. Ezt mondta a belügyminiszter az országos polgárőrnapon Jászberényben.

Az eseményen tiszteletbeli polgárőrré választott Pintér Sándor beszédében megköszönte a csaknem kilencvenezer polgárőr munkáját, majd úgy fogalmazott, a kormány stratégiai partnereinek tekinti a szervezet tagjait, akik nem csupán a legközelebb állnak a lakossághoz, de maguk is helybeliek lévén, egyszerre igénylik és garantálják településük közbiztonságát. Hangsúlyozta, a közrend megteremtése és fenntartása ugyan állami monopólium, de “jól jön a segítség”. Ezt azonban a Belügyminisztérium kizárólag a 2006-ban elfogadott és tavaly átdolgozott polgárőr törvény alapján kéri és fogadja el – húzta alá a politikus hozzátéve: “nem engedünk azoknak a szervezeteknek, amelyek rendcsinálás ürügyén rendetlenséget és anarchiát szítanak az országban”.

Pintér Sándor emlékeztetett, az új jogszabályi háttér megteremtésével párhuzamosan át kellett szervezni a polgárőrséget, és új polgárőr-igazolványok kiadására is szükség volt. Ám az téves elképzelésen alapult, hogy a korszerű azonosítókat a tagságnak kell megfizetnie, ez az állam feladata – mondta. Hozzátette, a tavaly megkötött stratégiai szövetséget a hatékonyság javítása érdekében egy újabb – a jászberényi rendezvényen szentesített – megállapodással tovább szeretnék ezt erősíteni.

polgárőr fogadalom
                         fogadalmat tesznek a polgárőrök, fotó: Bugány János/MTI

A tárcavezető jelezte, a jövőben kiemelt szerepet szán a polgárőrségnek a kistelepülések biztonsági igényeinek kielégítésében. Emellett az elkövetkező időszak egyik legfontosabb feladata az idősek védelme. A miniszter rámutatott, a polgárőrség jó teljesítményének nélkülözhetetlen feltétele az anyagi biztonság. Ennek bázisát az az évente 700 millió forintos állami támogatás adja, amelyből már tavaly is, az idén is és jövőre is gazdálkodhat a szövetség. A Belügyminisztérium célja az, hogy ez az összeg 2014-ben legalább egymilliárd forintra növekedjen.