Éhséglánccal tiltakoznának

Éhséglánccal tiltakoznának

Civilek demonstrációja a rokkantak, fogyatékkal élők, idősek, elesettek jogaiért, 2012. július 1., fotó: Soós Lajos/MTITöbb százan vettek részt a rokkantak, fogyatékkal élők, az idősek és az elesettek jogaiért tartott vasárnapi demonstráción, amelyet civilek szerveztek a fővárosi Hősök terén.

A csaknem 40 fokos hőségben a felszólalók a volt rokkantnyugdíjasokat, súlyos betegeket, fogyatékosságokkal élőket sújtó kormányzati intézkedésekre kívánták felhívni a közvélemény figyelmét. A demonstráció résztvevői sérelmezték, hogy a kormány csalónak állította be a rokkantnyugdíjasokat, miközben – álláspontjuk szerint – a számukat illetően is félrevezette a társadalmat. A demonstrálók elfogadhatatlannak nevezték a rokkantnyugdíjak eltörlését, hiszen így a rászorulók sok esetben mindössze 28.000 forint támogatást kapnak. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és más civil szervezetek képviselői arra kérték a kormányt és a törvényhozókat, hogy módosítsák a megváltozott munkaképességűek ellátásról szóló törvényt, és biztosítsák számukra az emberhez méltó életfeltételeket.  A MEOSZ és a civil szervezetek a következő napokban fórumokat szereznek, ahová meghívták az Országgyűlés szakbizottságainak tagjait. A szervezet támogatásával ezen a héten több magánszemély fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához a rokkantnyugdíj eltörlése miatt. A rendezvényen felszólaló Iványi Gábor metodista lelkész beszédében visszautasította, hogy aki segítségre szorul, ezt méltatlanul várná el. A lelkész tiltakozott a tehetősebbek támogatása és a mozgásukban korlátozottaknak járó kedvezmények megvonása ellen is. 

esélyenlőségi demonstráció

Civilek demonstrációja a rokkantak, fogyatékkal élők, idősek, elesettek jogaiért, 2012. július 1., fotó: Soós Lajos/MTI

Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke bejelentette, hogy csatlakozik ahhoz az éhségsztrájkhoz, amelyet a demonstráción több, fogyatékkal élő kezdeményezett. Mint elmondta, “éhséglánc” szervezésébe kezdenek, amelyhez országszerte bárki csatlakozhat. A vasárnapi demonstrációt – amelyet a MEOSZ mellett és a Civil Mozgalom mellett, a Szövetség az Egységes Magyarországért, a Tiszta Kezek Mozgalom és más civil szervezetek, illetve magánszemélyek szerveztek – szolidaritásáról biztosította a 4K! – Negyedik Köztársaságot! párt is.

A 4K! álláspontja szerint a mozgáskorlátozottak újabb olyan csoportnak számítanak, amely áldozatul esett a kormány “elemi társadalmi szolidaritást felmondó” politikájának. A párt felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a törvényt, és kezelje a mozgáskorlátozottakat a magyar társadalom egyenrangú polgáraiként – olvasható a pártnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Kapcsolódó cikkek