A nyugdíjak adómentességéről szavaznak

A nyugdíjak adómentességéről szavaznak

Parlamenti ülésAz Országgyűlés mai ülésén dönthet az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról, a nyugdíjak adómentességének megőrzéséről, valamint a vörös csillag nyilvános viselésének további tiltásáról. A Ház a héten két további napon is ülésezik, így a képviselők kedden és pénteken is összeülnek, a hétvége előtt pedig elfogadhatják a jegybanktörvény módosítását, amely a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalások megkezdésének feltétele.

Az ülésnap Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődött, a miniszterelnök beszédében elsősorban a hétvégi brüsszeli uniós csúcstalálkozó eredményeit és azok Magyarországot érintő hatásait ismertetette. A szokásos interpellációs blokkot követően elsőként az árfolyamgát szabályain változtathat az Országgyűlés, július 1-jéről szeptember 30-ra tolva azt a határidőt, ameddig a közszférában dolgozók igényelhetik az állami támogatást.

A parlament elfogadhatja azt a kormánypárti törvényjavaslatot is, amely alapján a jövőben nemcsak miniszter, hanem a miniszterelnök is irányíthatja majd a polgári hírszerzési tevékenység ellátásáért felelős Információs Hivatalt. Zárószavazás várható még a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló jogszabályok változtatásáról, emellett az Országgyűlés – a jelenleg hatályos szabályozást felülírva – kimondhatja, hogy a nyugdíjak 2013 után is megőrzik adómentességüket.

A képviselőknek dönteniük kell a pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási adó bevezetéséről szóló indítványokhoz benyújtott módosító javaslatokról is, majd a határozathozatalok végén az Emberi Jogok Európai Bíróságának Fratonolo kontra Magyarország ügyében hozott ítéletében foglalhatnak állást. A kormány határozati javaslatának elfogadásával az Országgyűlés rögzítené, hogy nem ért egyet a büntető törvénykönyv módosításával és a strasbourgi bíróság ítélettel, amely alapján a magyar államnak kártérítést kell fizetnie a vöröscsillag-viselés miatt elmarasztalt Fratanolo Jánosnak, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének. Az igazságügyi miniszter erről szóló javaslatában azt kezdeményezi, hogy a jövőben mindig a pártoknak kelljen állniuk a kártérítést, ha Magyarországot az európai emberi jogi bíróság elmarasztalja az önkényuralmi jelképek használatának tiltásáért. A mai határozathozatalokat követően jórészt korábban tárgyalni kezdett előterjesztések, például a Magyar Állatorvosi Kamaráról és a hulladékról szóló törvényjavaslat vitája folytatódik.