Nekik nem kell a DK!

Nekik nem kell a DK!

Karácsony GergelyKarácsony GergelyKarácsony Gergely szerint elsősorban morális kérdés, hogy az LMP önállóan indul-e a következő választásokon. A Demokratikus Koalícióval nem számolnak a szövetségkötés terén. Ezt mondta a Magyar Hírlapnak.

Az LMP frakcióvezető-helyettese a lap keddi számában közölt interjúban azt mondta, most arra készülnek, hogy nem kötnek szövetséget a jelenlegi parlamenti pártokkal, viszont keresik az együttműködés lehetőségét azokkal a szervezetekkel, amelyek hozzájuk hasonlóan tiszta lappal indulnak, és egyszerre kritikusak az Orbán-kormánnyal és az azt megelőző szocialista kabinetek politikájával is. Persze ez sem jelent még választási együttműködést – tette hozzá.

Úgy vélekedett, most nem lehet megmondani, hogy az ellenzék csak összefogással nyerhet, vagy inkább azzal, hogy a nagyon különböző ellenzéki szavazókat vállaltan különböző politikát képviselő pártok próbálják megszólítani.  Nem világos, hogy melyik stratégia az üdvözítőbb. “Olyan stratégia mellett fogok érvelni, amellyel nem egyszerűen csak leváltható a Fidesz, hanem amellyel vissza lehet terelni a demokratikus jogállamot a ’89-ben lerakott sínekre. Amihez egyébként jobboldali partnerekre is szükség lenne, hiszen az alkotmány nem lehet egy párt vagy egy tábor ügye” – mondta.

Arra a kérdésre, lehet, hogy ezt a Gyurcsány-párttal is összeállva lesznek kénytelenek megpróbálni, ha 2014 elejére úgy alakulnak a közvéleménykutatások, az válaszolta, a DK-val nem számol. Karácsony Gergely a kormánypártok elmúlt kétéves munkájáról úgy vélekedett, talán a kettős állampolgárság megakadása volt az egyetlen helyes lépés. Az egészség- és oktatáspolitikával kapcsolatban kifejtettem, azt tartja a legrosszabbnak a Fidesz szemléletében, hogy a jóléti szolgáltatások kiadásként jelennek meg, és nem befektetésként.